Politică externă

Sediul ONU din Bagdad, din nou atacat

23.09.2003, 00:00 14

Un nou atentat sinucigas a avut loc ieri in apropierea sediului ONU din Bagdad, soldat cu doi morti - un soldat irakian si autorul atentatului - si 12 raniti.
Atentatul s-a produs in parcarea din spatele sediului ONU, exact in acelasi loc in care a avut loc atentatul din 19 august, soldat cu moartea a 22 persoane, printre care si reprezentantul special al ONU Sergio Vieira de Mello. Potrivit unui oficial american, victimele sunt toate de origine irakiana. Atentatul a fost produs cu o masina capcana, iar explozia a avut loc in timp ce masina era in timpul mersului. Atentatul-sinuciagas survine dupa un sfarsit de saptamana in care au avut loc mai multe atentate impotriva fortelor americane, soldate cu moartea a trei soldati si ranirea altor 13.
Multiplele atentate post-conflict din Irak, survenite pe fondul vidului de putere, au determinat Statele Unite sa ceara ajutor militar si financiar international pentru administrarea Irakului. Consiliul de Securitate al ONU va discuta astazi un proiect de rezolutie al SUA, care prevede formarea unei forte multinationale sub mandat ONU dar cu un comandament american.  Presedintele american, George W. Bush, a declarat ca este gata sa accepte ajutorul Natiunilor Unite pentru redactarea unei noi Constitutii in Irak si pentru organizarea alegerilor din aceasta tara, potrivit AFP. Conform unor extrase din interviu, care urma sa fie difuzat integral  de postul american de televiziune Fox News, presedintele Bush si-a exprimat incertitudinea referitoare la necesitatea sau nu a ajutorului ONU pentru restabilirea suveranitatii in Irak.
"Nu sint sigur ca avem nevoie de un astfel de ajutor", a adaugat seful statului american.
George W. Bush se va adresa, astazi, Adunarii Generale ONU pentru a cere sprijin militar si financiar din partea comunitatii internationale. Liderul de la Casa Alba a subliniat ca nu regreta declansarea razboiului din Irak, in pofida furtunii diplomatice pe care a declansat-o aceasta actiune si a criticilor existente in propria tara.
"Sint sigur ca am luat o decizie buna, iar cei care m-au ajutat au avut, la rindul lor, dreptate", a insistat seful administratiei americane, adaugind ca situatia mondiala este mai buna fara Saddam Hussein.
Dupa o vizita in Statele Unite, presedintele francez Jacques Chirac a anuntat ca Franta, unul dintre opozantii actiunii militare din Irak, nu va uzita de dreptul de veto pentru a se opune rezolutiei SUA. El a conditionat votul de doua chestiuni: ONU sa aiba un rol cheie in reconstructia politica, administrativa si economica a Irakului si un termen clar de maximum noua luni in care sa se produca transferul de suveranitate la Bagdad. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO