Politică externă

Scrutin prezidential tot mai controversat la Kiev

27.10.2004, 00:00 11

Cu doar trei zile inaintea unor alegeri cruciale in Ucraina, ziaristii singurului post de televiziune care sustine opozitia de la Kiev au intrat in greva foamei.
Gestul lor este un protest fata de intentia autoritatilor de a inchide acest post de televiziune. Conturile le-au fost blocate, iar licenta de emisie le-a fost retrasa.
Tot ei au fost printre singurele publicatii de la Kiev care au transmis relatari pe larg de la mitingurile organizate zilele trecute in capitala Ucrainei in favoarea candidatului opozitiei, Victor Iuscenko, un liberal cu sanse considerabile de a castiga alegerile prezidentiale. La marsurile care s-au organizat in capitala tarii vecine au participat mii de sustinatori, care, intr-una dintre zile au fost asaltati de fortele de politie, iar intr-o alta zi au fost impiedicati sa ajunga la locul de intalnire.
De fapt, intreaga campanie electorala din Ucraina a fost marcata de incidente. Liberalul Iuscenko a fost spitalizat la Viena, chiar in timpul destinat campaniei, pentru ca a fost intoxicat. El sustine ca ar fi fost la mijloc o tentativa de otravire pusa la cale de fortele care il sustin pe contracandidatul sau, Victor Ianukovici, primul ministru in functie.
Ianukovici este sustinut de catre presedintele Leonid Kucima, cel care se retrage de la presedintia crainei, dupa o perioada de controverse si acuzatii din cele mai grave la adresa sa. Kucima a fost acuzat ca s-ar fi aflat la originea disparitiei unor ziaristi incomozi sau ca ar fi incurajat o coruptie extinsa la cele mai inalte niveluri.Un domeniu controversat prin excelenta este privatizarea, mai precis modul netransparent in care s-a produs vinderea unor intreprinderi de stat in favoarea unor oameni care s-au imbogatit peste noapte si care controleaza aproape in intregime economia ucraineana, fiind specializati pe domenii pe care le detin din pozitii aproape monopoliste.
Printre sustinatorii lui Ianukovici se mai afla si presedintele rus, Vladimir Putin, cel care merge la Kiev in aceste zile pentru a-l sustine explicit pe actualul premier. De o saptamana, in capitala Rusiei sunt arborate imagini ale lui Ianukovici, desi este premierul unei tari cu care pana nu demult Kremlinul a avut relatii reci. Nu si in ultimele sase luni, cand s-au reluat declaratiile apropiate intre Moscova si Kiev, s-au triplat schimburile comerciale si s-au consumat vizite dese la cel mai inalt rang.
Asta in timp ce liderul opozitiei, Victor Iuscenko, face declaratii de distantare fata de Federatia Rusa, de tratare cu raceala a colaborarii din cadrul CSI si, mai mult, de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeana si de NATO. O diferenta radicala de optiune intr-ale politicii externe fata de premierul in functie, care a criticat NATO si Uniunea Europeana. De altfel, de doua luni, Ucraina si-a radiat dintre prioritatile de securitate nationala apropierea de NATO si perspectiva aderarii la Alianta.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO