Politică externă

Sarkozy va fi mana dreapta a lui Raffarin

01.04.2004, 00:00 15



Guvernul francez condus de premierul Jean-Pierre Raffarin va fi profund remaniat insa, pe langa nou-veniti, vor fi pastrate cateva nume grele din fosta echipa a cabinetului de la Paris. Listele cu nominalizari se schimba de la o ora la alta si se au in vedere mai multe scenarii, insa, raman cateva puncte comune. Ministrul de interne Nicolas Sarkozy, care potrivit presei franceze este decis sa joace o noua carte, va fi desemnat la conducerea Ministerului Economiei si Finantelor. Acestui minister ii vor fi extinse prerogativele si se va apleca mai mult asupra reformelor. Sarkozy este considerat numarul doi in echipa guvernamentala. El va fi "secondat" de ministrii delegati pentru industrie, buget, comert exterior.



Numele lui Nicolas Sarkozy a fost cel mai vehiculat atunci cand s-a pus problema inlocuirii primului-ministru Jean-Pierre Raffarin. S-au facut si sondaje de opinie potrivit carora cea mai mare sustinere populara pentru desemnarea in fruntea guvernului francez a avut-o Sarkozy, cu 40% voturi favorabile. Ministerul de Interne va fi preluat de actualul ministrul de externe, Dominique de Villepin, un fidel al presedintelui Jacques Chirac, fost secretar general la Palatul Elysse. Una dintre figurile noi ale Guvernului Raffarin este comisarul european Michel Barnier. Numirea lui la portofoliul afacerilor externe a fost confirmata ieri de presedintele Comisiei Europene Romano Prodi. Un alt apropiat al presedintelui francez Jacques Chirac, este vorba de fostul director de campanie Antoine Rufenacht, va fi numit ministru al justitiei.



Noul guvern francez va pune accentul, in perioada urmatoare, pe latura sociala asa cum a promis, de altfel, in campania electorala. Vor fi extinse prerogativele Ministerului coeziunii sociale, al carui portofoliu va reveni lui Jean-Louis Borloo, iar Ministerul Muncii va fi, de asemenea, supus remanierii.



Presa franceza da ca sigura schimbarea ministrului economiei, Francois Mer, a ministrului sanatatii, Jean-Francois Mattei, si a ministrului educatiei, Luc Ferry.



Guvernul francez si-a dat marti demisia in bloc dupa infrangerea usturatoare suferita de partidele de dreapta aflate la putere la alegerile regionale din Franta. Presedintele Jacques Chirac l-a insarcinat pe premierul Jean-Pierre Raffarin sa formeze un nou cabinet. Analistii au apreciat ca a fost un "vot sanctiune" impotriva Guvernului Raffarin, devenit impopular ca urmare a reformelor dure adoptate in ultimul an.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO