Politică externă

Sarkozy: Masacrul de la Toulouse este "puţin" comparabil cu atentatele de la 11 septembrie 2001

Sarkozy: Masacrul de la Toulouse este "puţin" comparabil cu atentatele de la 11 septembrie 2001

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

30.03.2012, 11:46 347

"Traumatismul" cauzat în Franţa de crimele de la Toulouse şi Montauban este "puţin" comparabil cu cel provocat de atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, a apreciat vineri preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, relatează AFP.

"Trebuie înţeles bine că traumatismul de la Montauban şi Toulouse a fost profund în ţara noastră, puţin, nu vreau să compar ororile, puţin ca traumatismul care a urmat în Statele Unite şi la New York după cazul septembrie 2001, 11 septembrie", a declarat Sarkozy pentru postul de radio Europe 1.

Preşedintele a mai anunţat că 19 persoane au fost arestate vineri dimineaţă de poliţie în mediile islamiste radicale din Franţa şi puşti Kalaşnikov au fost confiscate în cadrul acestei operaţiuni.

Aceste arestări, la o săptămână după moartea lui Mohamed Merah, francezul de origine algeriană care a ucis şapte persoane la Toulouse şi Montauban, nu au însă legătură cu acele crime, iar acest tip de operaţiuni "va continua", a adăugat şeful statului.

Operaţiunea "nu este legată doar de (ceea ce s-a întâmplat) la Toulouse, (ci) are loc pe tot teritoriul (francez), are legătură cu o formă de islamism radical şi este în deplin acord cu justiţia", a declarat şeful statului.

"Vor exista, de altfel, şi alte operaţiuni, care vor continua şi care ne vor permite, totodată, să expulzăm de pe teritoriul naţional un anumit număr de oameni care nu au, în fond, nimic de făcut aici", a continuat Sarkozy.

Între persoanele arestate se află şi liderul unui grup radical dizolvat - Forsane Alizza -, Mohammed Achamlane. În cursul arestării acestuia, la Nantes (vest), au fost confiscate mai multe arme, potrivit unei surse din poliţie, care a enumerat "trei (puşti de tip) Kalaşnikov, un pistol Glock şi o grenadă".

În cursul acestei operaţiuni vaste au fost confiscate şi alte arme, inclusiv cinci puşti, arme de mână şi pistoale de tip Taser.

Mohamed Merah, un islamist francez de origine algeriană în vârstă de 23 de ani, a fost ucis joia trecută în cadrul intervenţiei poliţiştilor de la unitatea de elită RAID, în apartamentul său din Toulouse, după 32 de ore de asediu. Pe 11, 15 şi 19 martie, acesta a ucis şapte persoane la Toulouse şi Montauban, şi anume trei paraşutişti, trei elevi şi un profesor de la o şcoală evreiască. El a explicat că a comis aceste crime în numele Al-Qaida, iar fratele său mai mare, Abdelkader Merah, a fost inculpat şi plasat în detenţie, fiind suspectat de complicitate.

După moartea lui Merah, pe 22 martie, Sarkozy a cerut poliţiei să procedeze la "evaluarea" gradului de pericol reprezentat de persoanele cunoscute ca nutrind simpatie faţă de islamul radical.

Această vastă operaţiune, care a vizat sute de ţinte, a fost efectuată de către anchetatori din cadrul serviciilor de contraspionaj cu susţinerea detaşamentului de intervenţie din cadrul RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze. Operaţiunea s-a desfăşurat la Toulouse, Nantes, Lyon, în Provence şi în regiunea pariziană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO