Politică externă

Sarah Palin se reabiliteaza prin glume si critici la adresa lui Obama

05.09.2008, 23:16 17

Sarah Palin, partenera de campanie a candidatului republican John McCain pentru alegerile prezidentiale, s-a reabilitat partial in fata republicanilor prin glume si atacuri la adresa candidatului democrat Barack Obama in cadrul Conventiei Republicane din St. Paul, Minnesota, unde a acceptat oficial miercuri seara investitura pentru postul de vicepresedinte.
Pozitia ei a fost pusa sub semnul intrebarii dupa ce, in debutul Conventiei, anuntase ca fiica ei minora, in varsta de 17 ani, este insarcinata tot cu un minor, dezvaluire care i-a luat pe nepregatite pe republicani, de obicei extrem de conservatori cand vine vorba despre familie.
"Care este diferenta dintre ?hockey mom? (expresie intraductibila care inseamna o persoana concentrata asupra familiei, cu aceleasi indatoriri si sperante ca un om normal, cum se autointituleaza Palin - n.n.) si un pitbul?", i-a intrebat Palin, guvernatorul statului Alaska, pe republicani.
"Rujul", a fost raspunsul oferit tot de ea, fapt ce i-a facut pe delegatii prezenti la Conventie sa-i strige numele incontinuu. Sarah Palin a lansat un atac dur la adresa candidatului democrat la alegerile prezidentiale, Barack Obama, si a respins in mod sarcastic criticile acestuia conform carora experienta ei ca guvernator si primar al micului oras Wasilla, Alaska, nu o fac buna de a fi lider. Palin a tinut sa faca o comparatie intre cei doi candidati din cursa pentru Casa Alba, spunand ca "in politica, in timp ce exista unii candidati care se folosesc de schimbare pentru a-si promova cariera (Obama - n.n.), exista si unii, precum John McCain, care se folosesc de cariera pentru a promova schimbarea". Campania lui Obama a apreciat faptul ca discursul a fost "bine transmis", dar a adaugat ca textul a fost "scris de consilierii lui George W. Bush si suna exact ca atacurile partizane pe care le-am tot auzit de la Bush in ultimii opt ani".
Consilierul presedintelui George W. Bush, Matthew Scully, a fost in mare parte responsabil pentru discursul lui Palin. Daca la inceput alegerea lui Palin a fost vazuta ca o lovitura de gratie pentru a obtine voturile electoratului feminin sau ai sustinatorilor dezamagiti ai lui Hillary Clinton (fosta rivala a lui Barack Obama din cursa pentru investitura democrata), analistii citati de AFP sunt de parere ca alegerea ei ca partenera de campanie il va costa pe McCain votul alegatorilor de centru. Palin, poreclita "Barracuda", este pasionata de vanatoare si o militanta crestina, opunandu-se total avortului si dorind ca teoria creatiei sa fie predata la scoala.
Ea sustine folosirea armelor si forarea in Rezervatia Nationala Arctica din Alaska bogata in petrol. Palin sustine de asemenea razboiul din Irak. Intr-un discurs rostit in iunie la o reuniune din statul Alaska a spus ca fortele americane din Irak au fost trimise acolo "de Dumnezeu". Guvernatorul statului Alaska, al carui fiu urmeaza sa fie detasat in Irak la sfarsitul anului, a cerut participantilor la reuniunea religioasa sa se roage pentru trupele americane din Irak. Michael Dimock, expert in cadrul centrului de analiza Pew, pune sub semnul indoielii "capacitatea unui conservator precum Palin de a atrage democratii conservatori".
In ceea ce priveste pozitia ferma a lui McCain in privinta razboiului din Irak si inclinatiile sale de dreapta, acestea sunt tot mai putin atractive pentru alegatorii independenti, potrivit analistului. "Alegatorii independenti sunt, in general, foarte opusi razboiului din Irak si tind sa acorde o atentie importanta problemelor legate de economie, sanatate si educatie, unde democratii mentin un avantaj", a adaugat acesta. Prin "prestatia" de miercuri, Palin a reusit sa atenueze intreaga isterie creata de anuntul sarcinei fiicei sale in varsta de 17 ani, mult mediatizat in ultimele zile. De altfel, dupa discursul candidatei la postul de vicepresedinte, John McCain a urcat pe scena alaturi de intreaga familie a lui Palin. "Nu credeti ca am facut alegerea corecta pentru urmatorul vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii?", a spus McCain, care urma aseara sa primeasca in mod oficial candidatura republicana pentru alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO