Politică externă

Saddam Hussein scrie epistole din inchisoare

23.02.2004, 00:00 12



Crucea Rosie Internationala l-a vizitat pe Saddam Hussein in inchisoare sambata, pentru prima data de la arestarea si incarcerarea sa. In acelasi timp, agentiile de stiri anuntau ca dictatorul iakian a scris o scrisoare, in temnita, adresata familiei sale. Textul scrisorii va fi dat publicitatii abia dupa ce Stele Unite vor confirma ca epistola nu contine mesaje cifrate pentru sustinatorii sai.



Anuntul referitor la vizita pe care Hussein a primit-o din partea Crucuu Rosii Internationale a aparut dupa ce administratorul din Irak, Paul Bremer, a vorbit despre posibilitatea ca organizarea alegerilor din aceasta tara sa dureze circa 15 luni, o parere care pare sa fie impartasita si de oficialii ONU, mediator in aceasta problema intre administratia provizorie si curentele de opinie autohtone. Asta ar insemna ca momentul in care irakienii vor primi dreptul de suveranitate de la coalitia internationala care adminisreaza treburile tarii s-ar putea prelungi cu mult mai mult decat fusese initial anuntat (adica in iunie a.c).



Crucea Rosie a vrut sa se convinga, prin ochii propriilor reprezentanti, de conditiile in care este detinut Saddam Hussein. "Vrem sa vedem daca primeste hrana suficienta si apa si, de asemenea, sa vedem in ce stare de sanatate se afla. Sa-i dam posibilitatea sa transmita un mesaj familiei sale", a declarat unul dintre reprezentantii Crucii Rosii. Vizita, noteaza Associated Press, a fost convenita dupa ce Pentagonul l-a declarat pe Saddam Hussein prizonier de razboi, luna trecuta, argumentand cu statutul acestuia, de comandant al Armatei irakiene. Cei de la Reuters informau despre insistenta Crucii Rosii ca intalnirea dintre reprezentantii sai si dictator sa aiba un caracter privat - mai bine spus, fara picior de militar sau reprezentant oficial al SUA. Durata intalnirii a fost suficienta pentru ca emisarii Crucii Rosii sa-si dea seama de conditiile materiale ale detentiei si de starea sanatatii lui Saddam Hussein, a anuntat oficialul organizatiei umanitare.



Acesta a facut cunoscut ca a primit de la dictatorul irakian o scrisoare adresata familiei sale, cel mai probabil uneia dintre fiice, aflata in Iordania. Normele internationale spun ca ar putea fi data publicitatii numai dupa ce aceia care il tin prizonier se conving ca scrisoarea nu contine mesaje care ar putea sa-i influenteze (poate sa-i impulsioneze) pe fidelii sai. De asemenea, potrivit Crucii Rosii, scrisoarea in sine se inscrie intre normele umanitare internationale, cre ii ofera detinutului, oricine ar fi el si oricare ar fi acuzatiile care i se aduc, sa-si informeze familia despre starea sanatatii si conditiile din inchisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO