Politică externă

Saddam Hussein, in fata "ultimei sanse"

11.11.2002, 00:00 14

Irakul a acceptat Rezolutia 1.441 adoptata, in unanimitate, de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, dupa ce a primit asigurari din partea Siriei, membru nepermanent al Consiliului, ca textul nu prevede utilizarea automata a fortei, sustine seful diplomatiei saudite, Saoud al-Faycal. Stirea nu era, la inchiderea editiei, confirmata oficial de Bagdad. Irakul a acuzat Siria de "tradare", pentru faptul ca a votat pentru rezolutie  in vreme ce Bagdadul astepta cel putin o abtinere, daca nu un vot impotriva.
"Ministrii arabi saluta decizia Irakului de a accepta Rezolutia 1.441, dupa ce Siria a dat asigurari ca textul nu prevede utilizarea automata a fortei impotriva Bagdadului", a precizat printul Saoud al-Faycal, in timpul unei vizite in Egipt, la sfA„srsitul saptamA„snii trecute. Membrii Ligii Arabe s-au intA„slnit, aseara, la Cairo, pentru a-si formula o pozitie comuna fata de rezolutia ONU.
Dupa doua luni de negocieri intense, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, vineri, in unanimitate, rezolutia privind Irakul acordA„snd Bagdadului "o ultima sansa" de a se dezarma. Rezolutia prevede reintoarcerea inspectorilor ONU in Irak,  acestia avA„snd atributii largite in ceea ce priveste controlul, inclusiv la palatele lui Sadam Hussein.
Documentul cuprinde termene precise pentru dezarmarea Irakului dar si angajamentul subanteles al SUA de a nu actiona unilateral, in cazul in care Bagdadul nu va respecta aceste termene - asa cum cerusera Franta si Rusia. In acest ultim caz, Consiliul se va intruni "de urgenta" pentru a lua o decizie. Daca, in acest ultim caz, Consiliul nu decide declansarea unei actiuni militare, SUA vor actiona singure, au amenintat responsabilii administratiei americane.
Guvernul de la Bagdad, dispune de sapte zile de la adoptarea rezolutiei, pentru a accepta documentul, in mod oficial, si de 30 de zile pentru a furniza lista completa a programelor de arme chimice, biologice si nucleare. Orice omisiune sau declaratie falsa va constitui o "noua incalcare substantiala" a obligatiilor de catre Irak, ceea ce, in limbaj diplomatic, poate deschide calea spre represalii. Inspectiile propriu-zise ar trebui sa inceapa peste 45 de zile, adica, cel mai tarziu, pe data de 23 decembrie, iar un prim raport va fi redactat in 60 de zile de la inceperea inspectiilor.
Secretarul de Stat american, Colin Powell, a lasat sa se inteleaga faptul ca SUA ar putea renunta la ideea schimbarii regimului de la Bagdad daca Irakul va respecta cererile ONU. El a subliniat, insa, ca tara sa isi rezerva dreptul de a actiona impotriva Irakului in cazul in care Bagdadul va incalca Rezolutia ONU iar organizatia decide sa nu ia nici o masura.
Premierul britanic Tony Blair a avertizat, la rA„sndul sau, ca Irakul va fi dezarmat "prin forta" daca refuza sa se conformeze rezolutiei ONU. De altfel, Marea Britanie va incepe, in aceasta saptamana, mobilizarea unei forte de 15.000 de oameni care sa participe la o ofensiva terestra impotriva Irakului, daca eforturile diplomatice vor esua, a informat saptamanalul britanic "Sunday Telegraph".
Presa britanica si americana a calificat adoptarea rezolutiei drept o victorie pentru Statele Unite si pentru George W. Bush. "Adoptarea in unanimitate in Consiliul de Securitate al ONU a rezolutiei (...)  reprezinta o victorie zdrobitoare a Statelor Unite", scrie "Financial Times".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO