Politică externă

Rusia va uza de dreptul de veto in Consiliul de Securitate

11.03.2003, 00:00 10

Consiliul de Securitate al ONU urma sa decida, aseara, in urma unor consultari la nivel de ambasadori, daca va supune la vot, astazi, rezolutia inaintata de SUA, Marea Britanie si Spania care ar autoriza folosirea fortei impotriva Irakului daca aceasta tara nu se dezarmeaza pana la 17 martie.
Secretarul de Stat american, Colin Powell, a declarat ca este sigur ca  SUA ar putea obtine noua sau zece voturi ale celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, pentru adoptarea rezolutiei. Pentru aprobarea documentului este nevoie de noua voturi si nici un veto pentru adoptarea rezolutiei.
tarile din Consiliu de Securitate nu vad insa lucrurile in acest fel. Intr-o convorbire telefonica pe care au avut-o duminica seara, Vladimir Putin si Jacques Chirac s-au declarat convinsi ca cei mai multi membri ai Consiliului de Securitate se opun unei interventii militare impotriva Irakului. Ieri, ministrul de externe al Rusiei Igor Ivanov a anuntat ca tara sa va uza de dreptul de veto pentru a bloca rezolutia.
Ministrul francez de Externe, Dominique de Villepin, s-a deplasat, tot ieri, in trei state africane membre ale Consiliului de Securitate - Angola, Camerun si Guineea - pentru a se asigura ca acestea vor sustine o abordare moderata.
Presedintele Chinei, Jiang Zemin, a pledat pentru continuarea si inasprirea inspectiilor ONU din Irak.
 In fata amenintarii Frantei ca isi va folosi dreptul de veto pentru blocarea rezolutiei, secretarul de stat Colin Powell a avertizat Parisul ca acest gest ar avea "consecinte grave" asupra relatiilor franco-americane, "cel putin pe termen scurt". Bulgaria, aliat al SUA in Consiliu a afirmat ca ar prefera sa se ajunga la un consens pe tema Irakului in cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Abia ales in Parlamentul turc, liderul partitului la putere in Turcia recep Tayyp Erdogan, i-a sugerat lui Saddam Hussein sa "isi prezinte demisia". "Eu nu spun ca trebuie sa plece in exil", dar Saddam Hussein "trebuie sa isi dea demisia" a declarat Erdogan citat de  televiziune CNN-Turk.

Erdogan pune conditii
Recep Tayyip Erdogan, liderul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, la putere in Turcia din noiembrie 2002) care, dupa toate probabilitatile va fi, incepand de maine,  primul ministru al Turciei a cerut Washingtonului noi asigurari in schimbul reintroducerii in Parlament a rezolutiei care sa autorizeze desfasurarea a 62.000 de militari americani in aceasta tara, in perspectiva uni razboi in Irak.
Erdogan a fost ales duminica deputat in urma unui scrutin partial ceea ce-i da dreptul sa ajunga sef al guvernului turc - in locul actualului premier Abdulah Gul - intentie pe care el si-a exprimat-o deja.
Transferul de putere nu va putea insa avea loc mai devreme de maine  data la care Inaltul Consiliu Electoral va publica rezultatele definitive ale scrutinului de duminica.
Una dintre primele sarcini ale celui de-al 59-lea guvern turc pe care urmeaza sa il formeze Erdogan ar fi inaintarea in fata Parlamentului a proiectului amintit care a fost respins la 1 martie, intrucat nu a obtinut majoritatea necesara adoptarii. Aceasta hotarare a intarziat pregatirile militare ale Statelor Unite in vederea atacarii Irakului. Erdogan a refuzat sa spuna data la care va fi promovata in Parlament rezolutia dar, potrivit jurnalistilor turci ea ar putea fi votata joi. Un oficial turc apropiat lui Erdogan a afirmat, insa, ca documentul va fi votat pe 19 martie adica la doua zile dupa expirarea ultimatumul acordat de SUA Irakului, ultimatum continut de rezolutia care ar urma sa fie discutata astazi in Consiliul de Securitate.
Opinia publica, in Turcia, se opune cu vehementa unei interventii militare in Irak. In schimb, puternicii sefi ai armatei s-au declarat de partea Statelor Unite iar AKP, partid islamist, va trebui sa tina seama de aceasta pozitie numai si pentru faptul ca, in trecut, la interventia armatei, formatiunea din trunchiul careia a renascut astazi AKP a fost scoasa in afara legii iar Erdogan a fost condamnat pentru propaganda islamista si a putut candida ca deputat abia dupa modificarea Constitutiei.
Dupa alegerea sa in Parlament, Erdogan a discutat vreme de mai multe ore cu ambasadorul SUA la Ankara Robert Pearson, intrevedere dupa care a declarat ca intre cele doua tari exista "suspiciuni" care trebuie spulberate. "Fara acest lucru eu nu pot explica electoratului si deputatilor rationamentul pentru care Turcia ar primi trupe americane pe teritoriul sau", a explicat el. El a pus sI conditii: Turcia doreste "un angajament mai ferm" al SUA in favoarea minoritatii turce, explicatii clare privind viitorul Irakului mai ales in ceea ce priveste minoritatea kurda dar si definirea rolului pe care Ankara ar urma sa-l joace in reconstructia tarii, dupa razboi.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO