Politică externă

Rusia se teme de extinderea Revolutiei portocalii in Republica Moldova

28.01.2005, 00:00 20

Regimul liderului kirghiz Askar Akaiev ar putea fi urmatoarea tinta a unei revolutii de genul celei din Ucraina, pe care Rusia nu o va putea impiedica.
Aceasta este concluzia unei analize publicate de Moscow Times, un ziar lieberal care apare in capitala Rusiei. Potrivit analistilor, acest lucru ar putea explica discutiile dintre Akaiev si presedintele rus, Vladimir Putin, care au loc saptamana aceasta la Kremlin. Intrevederea are loc inaintea alegerilor legislative din Kirghizia, de luna viitoare, si a celor prezidentiale, care se vor desfasura in octombrie.
Scrutinuri vor avea loc si in Tadjikistan, in februarie, si Republica Moldova, in martie, tari aflate pana acum sub influenta Rusiei.
"Repetarea unor scenarii similare celui din Ucraina este posibila si in interiorul, dar si in exteriorul Comunitatii Statelor Independente", a declarat secretarul executiv al organizatiei, Vladimir Rusailo.
Analistii de la Moscova sunt de parere ca scenariul ucrainean ar putea fi aplicat cel mai probabil in Kirghizia si Republica Moldova, unde sustinatorii opozitiei ar putea organiza proteste ample daca alegerile vor fi fraudate.
Akaiev s-a referit la evenimentele din Ucraina in discursul sau anual din Parlament, la 11 ianuarie. "Cel mai periculos lucru este ca instigatorii din tara noastra au invatat de la persoanele care au organizat revolutii de diverse culori", a subliniat el, referindu-se la organizatii finantate de Occident si care au format filiale in Georgia si Ucraina, inainte de alegeri.
Republica Moldova ar putea oferi surprize. Partidul Comunist, al presedintelui Vladimir Voronin, se va confrunta in alegerile de la 6 martie cu Partidul Popular Crestin Democrat. Componenta Parlamentului este cruciala, in conditiile in care parlamentarii vor forma un Colegiu Electoral care il va alege pe viitorul presedinte.
Crestin-democratii condusi de Iurie Rosca au ales portocaliul drept culoare de campanie si li s-a permis sa organizeze demonstratii in centrul capitalei Chisinau, timp de doua saptamani dupa alegeri.
"Liderii tarilor din Comunitatea Statelor Independente depun eforturi deosebite pentru a evita scenarii" similare celui ucrainean, a declarat Dimitri Suslov, director adjunct pentru cercetare in Consiliul pentru Politica Externa si Aparare.
Analistii sunt de parere ca Putin si Akaiev au dezbatut taciticile electorale. "Momentul ales pentru discutii demonstreaza ca a fost discutata posibilitatea repetarii unei revolutii portocalii", a subliniat Suslov. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO