Politică externă

Rusia s-a retras din tratatul privind armele conventionale in Europa

16.07.2007, 18:28 78

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat la finele saptamani un decret prin care suspenda participarea Rusiei la Tratatul cu privire la Fortele Armate Conventionale din Europa (CFE), lucru care, in opinia specialistilor, poate insemna reinvierea Razboiului Rece.
In urma deciziei lui Putin, Rusia isi poate aduce armata chiar langa granitele UE si, teoretic, poate declansa un atac surpriza in orice moment. Tratatul pe care Rusia l-a denuntat lasa libertate armatei Federatiei sa se deplaseze doar pana la Muntii Urali.
Ministrul roman al apararii Teodor Melescanu spune ca, prin decizia sa, Rusia se intoarce la retorica Razboiului Rece.
"Este retorica iesirii din tratate si intoarcerea la principiul ca fiecare face ce vrea. Este adevarat ca Rusia are probleme de securitate, dar nu trebuie sa si le rezolve printr-un astfel de comportament. Este o decizie cu un impact profund negativ asupra Europei. Este o intoarcere inapoi", a declarat pentru ZF Melescanu.
Potrivit ministrului de resort, consecintele pentru Romania nu sunt directe (Romania este membra a NATO si sta sub aceasta umbrela), ci pentru Republica Moldova si Ucraina.
Practic, Rusia nu vrea sa se retraga din Transnistria (asa cum se angajase in tratatul pe care l-a denuntat), iar aceasta provincie este chiar in coasta Uniunii Europene. "Rusia nu vrea sa-si asume obligatiile, asa cum s-a angajat la Istanbul (in 1999, cand tratatul initial, semnat in 1990, a fost modificat - n.n.). Consecinta va fi o crestere a insecuritatii", a declarat Melescanu.
Pasul rusilor face parte din strategia de revenire in forta a Rusiei, crede analistul Emil Hureazeanu. "Este o poveste in oglinda a ceea ce s-a intamplat la finele anilor '80 intre SUA si URSS. In acea vreme, cand s-a pus problema primului scut stelar rusii au inceput o lunga epopee a cedarilor care a condus in final la destramarea URSS. Acum Putin face exact pe dos. Dar ceea ce s-a intamplat si atunci si acum este disproportia dintre fortele americane si cele rusesti. Este adevarat ca Rusia are un excedent de 500 mld. euro numai din petrol, dar tot nu este de ajuns", crede Hurezeanu. De aceea, spune el, rusii nu vor merge prea departe, pentru ca, daca o fac, risca sa-i solidarizeze si mai pe europeni cu americanii, ceea ce evident nu-si doresc, spune analistul. Asadar, afirma el, Putin vrea sa arate ca Rusia este o mare putere, dar, in aceeasi vreme, isi cunoaste limitele.
Printre motivele deciziei lui Putin - asa cum a anuntat Kremlinul - se numara amplasarea bazelor militate americane in Romania si Bulgaria, a scutului anti-racheta in Cehia si Polonia si refuzul NATO de a ratifica textul tratatului modificat in 1999, pana cand Rusia nu-si retrage armamentul din Transnistria si Georgia.
Hotararea presedintelui rus a fost un alt semn al inrautatirii relatiilor dintre Moscova si Vest, in ciuda intalnirii neoficiale dintre Bush si Putin din Statele Unite de la inceputul lunii.
Tratatul pentru Fortele Conventionale din Europa a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 de tarile membre ale Tratatului de la Varsovia si NATO. Acesta prevedea reducerea considerabila de catre ambele parti a fortelor armate si armamentelor si respectarea unui oarecare echilibru intre Occident si Orient. El a intrat in vigoare in 1992, iar in 1999 la Istanbul a fost modificat luand in considerare destramarea URSS si desfiintarea Pactului de la Varsovia.
Anuntul Kremlinului a dat nastere la o reactie generala de dezamagire pe plan international, in randul statelor semnatare ale tratatului.
"Suntem deceptionati de faptul ca Rusia si-a suspendat participarea, dar vom continua in lunile urmatoare discutiile cu Moscova despre cele mai bune modalitati de a proceda in acest domeniu", se arata intr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvant al SUA, Gordon Johndroe.
Spre deosebire de celelalte tari, Germania si-a exprimat ingrijorarea fata de decizia Rusiei. "Tratatul CFE este si ramane un element central al arhitecturii internationale a dezarmarii. De aceea privim, evident, cu ingrijorare profunda anuntul facut de Moscova", a declarat Steinmeier, aflat intr-un turneu in tarile baltice.
Rusia a anuntat, totusi, ca va ramane deschisa pentru dialog dupa suspendarea aplicarii CFE, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe rus. Rusia va considera acordurile internationale inghetate la 150 de zile de la data la care toti participantii la CFE vor primi notificarea din partea Moscovei. Conform instructiunilor presedintelui Vladimir Putin, Ministerul rus de Externe a trimis notificarile in data de 14 iulie, a aratat un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO