Politică externă

Rusia primeste "niet" pe plan diplomatic de la doua dintre Tarile Baltice

01.03.2004, 00:00 18



Diplomatia rusa a suferit o lovitura pe care o considera "neamicala" din partea Lituaniei, la finele saptamanii, cand trei diplomati ai sai detasati la Vilnius au fost expulzati. Cei trei au fost acuzati de spionaj impotriva NATO si UE pe teritoriul fostei republici sovietice, care de la 2 aprilie va fi membru deplin al NATO iar de la 1 mai, tara membra a Uniunii Europene.



Ministerul rus al afacerilor externe a considerat, intr-un comunicat, ca este vorba despre un gest inamical, care este menit sa demonstreze ca in Lituania sunt activate forte ostile.



La randul sau, Lituania a anuntat oficial, prin Departamentul de securitate interna, ca la 20 februarie i-a expulzat pe cei trei diplomati rusi pentru ca erau membri ai serviciilor ruse de informatii. Acestia, a anuntat Lituania, colectau informatii economice si militare, incercand sa aiba contacte confidentiale cu cetateni lituanieni, precum si cu anumite institutii. Activitatea celor pe care Lituania i-a decretat ca fiind spioni a fost considerata "o amenintare la adresa securitatii" lituaniene, a NATO si a UE.



Un alt conflict diplomatic s-a petrecut, tot la finele saptamanii, intre Rusia si o alta tara baltica, Letonia. Vicepresedintele Dumei de Stat, Dimitri Rogozin, nu a primt viza de intrare pe teritoriul leton. Politicianul rus, unul dintre adptii lui Vladimir Purin, a fost implicat intr-o controversa pe marginea unei legi referitoare la invatarea limbii letone in scolile rusofone din Letonia. Este vorba despre un program care intra in vigoare la 1 septembrie a.c, potrivit caruia in scolile rusofone din Letonia, c si din celelalte doua tari baltice, 60% din materie va fi predata in limbile oficiale nationale, si doar 40%, in ruseste. Moscova i-a cerut si Uniunii Europene sa sprijine solicitarea sa ca in continuare in fostele tari baltice sa fie pastrat caracterul oficial al limbii ruse.



Pe acest fundal, vicepresedintelui Dumei de Stat i-a fost refuzata intrarea in Letonia, pentru ca prezenta sa a fost considerata nepotrivita de catre autoritatile letone, data fiind pozitia sa "neconstructiva" in chestiunea legata de folosirea limbii ruse pe teritoriul acestei tari.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO