Politică externă

Rusia pregateste un nou razboi cu Georgia

05.08.2009, 18:02 26

"Potrivit informatiilor noastre, livrarile de armament din partea Statelor Unite (catre Georgia - n.n.) continua. (É) Statele Unite nu sunt singurul furnizor de arme", a declarat ieri adjunctul ministrului rus al afacerilor externe, Grigori Karasin.

Trupele ruse din Osetia de Sud (provincie rebela a Georgiei, a carei independenta a fost recunoscuta de Rusia in urma razboiului de anul trecut) au fost plasate in stare de alerta.

Spiritele s-au incins saptamana trecuta, cand Tbilisi i-a acuzat pe militarii rusi de pe teritoriul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud ca avanseaza pe teritoriul georgian, cerand Uniunii Europene sa ia pozitie in legatura cu asta.

 

SUA, acuzate ca livreaza arme Georgiei

Ieri, Moscova a acuzat Statele Unite ca livreaza arme Georgiei si a avertizat ca va actiona si "nu va sta cu mainile in san sa se uite cum un stat este inarmat la granita rusa in Caucaz". Drept urmare, trupele ruse din Osetia de Sud au fost plasate in "vigilenta sporita" din cauza "provocarilor" Georgiei, fara a explica si ce inseamna acestea.

 "Este de regretat ca americanii ajuta in continuare masina militara a presedintelui georgian Mihail Saakasvili", a mai spus adjunctul ministrului rus de externe.

La summit-ul NATO de la Bucuresti de anul trecut Georgia, alaturi de Ucraina, spera sa fie invitata sa adere la Alianta. Blocajul s-a produs din cauza opozitiei Germaniei si a Frantei, iar SUA, sustinatoare a celor doua tari, au cedat. La doar cateva luni, folosind pretextul unor atacuri georgiene impotriva cetatenilor rusi din Osetia (Rusia le-a acordat cetatenie celor din Osetia), Rusia a pornit un razboi scurt si a ingenuncheat tara in cinci zile.

Ce miza are insa o destabilizare a Georgiei? Rusia tine la sferele sale de influenta traditionale si nu este dispusa sa renunte la fostele ei teritorii (dovada ca i-a sprijinit pe comunisti in alegerile din Republica Moldova care sunt apropiati de Moscova). Lupta dintre cele doua mari puteri, SUA si Rusia se da acum chiar la frontierele fizice ale acesteia din urma. Dar nici factorul economic nu poate fi neglijat, intrucat Georgia ar urma sa fie o importanta tara de tranzit pentru conducta Nabucco care, in intentia UE, trebuie sa reduca dependenta Europei de petrolul rusesc.

Oficialii de la Washington au negat acuzatiile Rusiei si au declarat ca SUA s-au ocupat dupa conflictul de anul trecut de imbunatatirea sistemului educational si a standardelor profesionale ale armatei georgiene, nu sa suplimenteze cu arme capacitatile statului.

Adjunctul ministrului rus de externe i-a cerut noului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (care si-a inceput mandatul la inceputul lunii), sa fie mai prudent si sa nu trimita "semnale false" la Tbilisi.

"Speram ca noul lider al NATO va da dovada de mai multa retinere in ceea ce priveste situatia din Caucaz si va trimite mai putine semnale false la Tbilisi asupra faptului ca puterea militara a Aliantei va fi alaturi de Georgia", a declarat el.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat intr-un interviu pentru presa rusa ca prezenta unor observatori americani in Georgia ar incuraja "provocarile" in aceasta regiune instabila. El a laudat eforturile observatorilor Uniunii Europene, a caror misiune a inceput in octombrie 2008 pentru a impune respectarea acordului de incetare a ostilitatilor, negociat de presedintia Uniunii, detinuta atunci de Franta.

Lavrov a acuzat de asemenea Georgia ca vrea "sa-i aduca pe americani pe teritoriul sau" si sa-i puna in conflict cu militarii rusi.

Vicepresedintele american Joe Biden - care spunea in urma cu aproape doua saptamani ca Rusia este o putere slaba si va ceda din cauza crizei finan-ciare - l-a sunat pe presedintele georgian Mihail Saakasvili, pentru a-i impartasi preocuparea fata de tensiunile tot mai mari dintre Moscova si Tbilisi la aproape un an de la razboiul ruso-georgian. Aceasta conversatie telefonica a avut loc la cateva ore dupa discutiile pe aceeasi tema dintre presedintele american, Barack Obama, si omologul rus, Dmitri Medvedev, purtate, de asemenea, telefonic. Cei doi au convenit asupra necesitatii reducerii tensiunilor in Georgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO