Politică externă

Romanii sunt chemati la vot pe 30 noiembrie

Romanii sunt chemati la vot pe 30 noiembrie

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei: Este cel mai simplu raspuns pentru cei care au facut speculatii si afirmatii neavenite cum ca Guvernul ar dori decalarea alegerilor parlamentare.

28.08.2008, 19:31 16

"Este cel mai simplu raspuns pentru cei care au facut speculatii si afirmatii neavenite cum ca Guvernul ar dori decalarea alegerilor parlamentare", a spus ieri Tariceanu, cu referire la afirmatii venite din zona PD-L potrivit carora Executivul ar urma sa devanseze sau sa amane alegerile pana in primavara anului viitor pentru ca liberalii sa-si optimizeze sansele electorale.
Conform legii, data alegerilor parlamentare tre-buie stabilita de Guvern cu cel putin 90 de zile inainte de scrutin.
Executivul estimeaza costurile acestor alegeri la 30 de milioane de euro.
Alegerile legislative sunt, pentru prima data in istoria anilor de dupa re-volutie, desfasurate in sistem uninominal. Tara va fi impartita in 469 de colegii uninominale (cat numarul senatorilor si deputatilor), drept urmare fiecare partid trebuie sa inscrie in cursa 469 de candidati. Este declarat castigator intr-un colegiu uninominal candidatul care a obtinut 50 plus unul la suta din voturi. Voturile din colegiile in care acest lucru nu se intampla vor fi impartite proportional partidelor la nivel de circumscriptie electorala (judet). Dincolo de dificultatea de a gasi 469 de candidati cu sanse, partidele o mai au si pe aceea a elaborarii programelor de guvernare care, dupa cum se vede de pe acum, vor fi cat se poate de generoase.
Cel putin in materie de politica fiscala cele trei partide principale (PNL, PSD, PD-L) vor avea oferte atragatoare pentru electorat. PNL (care ieri s-a reunit sa adopte schita programului de guvernare) va merge in continuare pe cota unica de impozitare de 16%. Acelasi lucru il prevede si schita de program a PD-L, partid format din fostul PD si o parte a disidentilor din PNL.
"Surpriza" o constituie PSD care va renunta la cota unica, dar intr-un mod neasteptat. PSD si PC (Partidul Conservator) au adoptat deja asa-numita "oferta de guvernare", un document care prevede o cota de impozitare de 10 si 16% pentru venituri si o cota de 16% pentru profit.
Veniturile de sub media salariului mediu pe economie ar urma sa fie impozitate cu 10%, iar cele peste aceasta medie cu 16%.
PSD a fost primul partid care si-a lansat programul politic pentru alegerile din 30 noiembrie.
Ieri, departamentele PSD s-au intrunit pentru a detalia oferta electorala.
Seful Departamentului de Educatie din PSD, Ana Birchall, a sustinut dupa sedinta comuna a departamentelor PSD si PC ca Alianta PSD-PC are in oferta de guvernare obiectivul construirii a 200.000 de locuinte pentru tineri si acordarea unei indemnizatii de maternitate de 85% din venit.
Birchall sustine ca rezultatele Eurostat si ale Biroului European de Statistica arata, pe de o parte, ca Romania, alaturi de Bulgaria, este cea mai saraca tara a Uniunii Europene, iar, pe de alta parte, ca populatia Romaniei va scadea la 19,6 milioane de locuitori in 2035 si la 16,9 milioane de locuitori in 2060.
Ea a sustinut ca, in conditiile in care saracia afecteaza nu doar familiile sarace, rata demografica este in scadere, iar procentul tinerilor care cauta un loc de munca in strainatate este foarte ridicat, se impun masuri sociale si politici publice pentru sprijinirea familiei.
Birchall a afirmat ca oferta de guvernare care va fi elaborata de PSD si PC va stabili ca obiectiv construirea a 200.000 de locuinte pentru tineri, prin colaborarea Guvernului si a autoritatilor locale, stabilirea unei alocatii pentru cresterea copilului pana la varsta de 18 luni in valoare de 200 de lei, acordarea de burse sociale si modificarea Ordonantei 148/2005 in sensul acordarii unei indemnizatii de maternitate in valoare de 85% din venitul brut realizat in ultimul an.
PSD a depus deja la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei 148/2005, care elimina obligativitatea existentei unei vechimi minime de 12 luni de la angajare pentru acordarea indemnizatiei de maternitate si prevede acordarea unei indemnizatii de 85% din venitul brut realizat, dar nu mai putin de 800 de lei.

Finantarea pentru campanie
Plafonul pentru finantarea campaniei electorale si a partidelor politice a fost stabilit, in perspectiva alegerilor parlamentare din aceasta toamna, la 350 de salarii minime brute in cazul unui deputat si la 500 de salarii minime brute pentru un senator.

Ofertele fiscale ale partidelor
Programul fiscal al PNL prevede mentinerea cotei unice de 16%. PD-L va mentine si el cota unica de 16%, daca va guverna, in vreme ce PSD propune un impozit de 16% pentru profit, 16% pentru veniturile salariale mai mari decat media pe economie si 10% pentru salariile sub aceasta medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO