Politică externă

Revolta siitilor atrage atacuri americane la Bagdad

06.04.2004, 00:00 28



Elicopterele Apache si-au facut aparitia ieri, la Bagdad, cand au atacat cartiere populatiei revoltate siite din capitala irakiana.



Suporterii clericului radical Moqtada Sadr au protestat in cele mai violente moduri cu putinta ieri, in cel putin cinci orase unde siitii reprezinta comnitatea dominanta.



Trupele americane au inceput, tot ieri, si o ofensiva asupra orasului Falluja, zona unde sunitii sunt majortari si unde au fost ucisi foarte brutal, mutilati mai apoi, patru americani civili.



Protestele siitilor au inceput saptamana trecuta, cand americanii au inchis cel mai important ziar pe care il detine Moqtada Sadr. Motivul a fost ca publicatia incita masele la violenta.



Protestele au devenit si mai violente in momentul in care unul dintre principalii colaboratori ai lui Sadr a fost arestat de catre coalitie.



Multi dintre siitii musulmani, care sunt majoritari in Irak si care au fost oprimati de catre regimul Saddam Hussein, au salutat, in urma cu un an, interventia anglo-americana care a dus la caderea dictatorului. In tot acest timp, Sadr a devenit o voce tot mai vehementa impotriva prezentei americane in aceasta tara. Dealtfel, Sadr a fost calificat de catre Paul Bremer, reprezentantul SUA in Irak, ca fiind inafara legii.



NU Sadr este cea mai reprezentativa voce din interiorul comunitatii siite in Irak. Cea mai importanta ii apartine clericului siit, aiatolajul Ali al-Sistani, cel care a permis, in ultima clipa, parafarea unui acord privind noua Constitutie, interimara, de la Bagdad. Ieri, Al-Sistani a cerut adeptilor sai sa se calmeze si sa opreasca valul de violente care a inceput saptamana trecuta. Pana acum, au murit mai multi soldati ai coalitiei, de la americani si spanioli, la cei veniti din San Salvador. Au murit insa si irakieni, cum ar fi cazul celor 20 de siiti ucisi duminica, intr-o ambuscada cu trupele spaniole. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO