Politică externă

Responsabilul pentru imigratie din guvernul britanic a demisionat

02.04.2004, 00:00 10



Beverley Hughes, secretarul de stat pentru imigratie din Marea Britanie, adjuncta a ministrului de interne David Blunkett, a demisionat ieri. Demersul este un efect al scandalului politic de la Londra iscat de avertismentele repetate ale unor oficiali englezi referitoare la falsificarea documentelor pe baza carora erau obtinute permise de munca si de deschidere a unor mici afaceri in Marea Britanie de catre cetateni romani si bulgari. Scandalul a dus la suspendarea temporara a eliberarii vizelor britanice de orice fel pentru Romania si Bulgaria.



Initial, Beverley Hughes spusese ca nu a primit nici un avertisment din partea angajatilor de rang inalt din ministerele de interne si de externe din Regatul Unit referitoare la falsificarea documentelor de catre aplicantii bulgari si romani. Ieri, cand si-a anuntat demisia, a recunoscut ca primise astfel de semnale. Dar, fostul secretar de stat a spus ca nu poarta nici o vina in aceasta chestiune.



La randul sau, Tony Blair, care a tinut ieri conferinta de presa lunara, a confirmat demiterea dnei Hughes, confirmand ca aceasta primise semnale de alarma si din partea unui membru al Partidului Laburist. Este vorba despre adjunctul grupului parlamentar al laburistilor, Bob Ainsworth. Intr-o scrisoare, la care a facut referire Tony Blair, Ainsworth o informa pe dna Hughes ca oficiali romani si bulgari i-au spus ca documente de-a gata, cu planuri de afaceri (care erau folosite de cei care se duceau sa lucreze in Marea Britanie pe cont propriu in constructii, instalatii) erau facute, de fapt, de avocati. In timpul acestui scandal au aparut trei firme de avocati, iar una dintre ele a recunoscut, in presa engleza, ca s-a implicat in astfel de aranjamente pentru cetateni bulgari.



Beverley Hughes a fost inlocuita de Des Browne si a fost sustinuta, la nivel de declaratii, de catre ministrul Blunkett, care a spus ca a fost nevinovata iar plecarea ei din guvern ar fi doar un efect al presiunilor opozitiei si al presei ostile.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO