Politică externă

Republicanii, acuzati de musamalizarea cazului Cheney

16.02.2006, 21:01 20

Vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney, este din ce in ce mai presat de majoritatea presei amercane, ca si de opozitia democrata, sa faca o declaratie publica in legatura cu incidentul petrecut sambata trecuta la o partida de vanatoare in Texas, cand Cheney l-a impuscat accidental pe Harry Whittington, un avocat milionar in varsta de 78 de ani, cunoscut pentru simpatiile sale republicane.

Intregul scandal s-a acutizat in momentul in care Whittington a suferit un atac de cord minor cauzat de alicele de mici dimensiuni care s-au acumulat in zona inimii. Doctorii de la spitalul din Texas unde Whittington este internat au anuntat ca starea acestuia nu este grava si ca isi va reveni in scurt timp.

Proprietara fermei unde s-a petrecut incidentul, Katharine Armstrong, a descris circumstantele in care acesta s-a produs. Se pare ca Whittington, care parasise la un moment dat grupul, nu le-a indicat celorlalti participanti la vanatoare revenirea sa, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. In momentul in care Cheney s-a intors urmarind in bataia pustii o pasare, l-a impuscat pe Whittington in obraz, gat si piept. In urma impuscaturii, in corpul lui Whittington au patruns zeci de alice de foarte mici dimensiuni, iar doctorii spun ca cele mai multe dintre acestea vor ramane acolo pentru tot restul vietii sale.

Ceea ce a ridicat inca de la inceput semne de intrebare presei americane a fost intarzierea cu care a fost raportat incidentul, la o zi distanta dupa ce acesta se petrecuse, fapt ce a intarit convingerea unora ca administratia incerca sa musamalizeze intreaga poveste.

Ulterior, refuzul vicepresedintelui de a iesi cu o declaratie publica in acest caz si de a explica cum s-au petrecut lucrurile a dat impresia ca acesta ar avea ceva de ascuns.

Marile cotidiene americane sunt unanime in condamnarea tacerii lui Cheney. Nici macar The Wall Street Journal, a carui orientare conservatoare este binecunoscuta si care s-a abtinut de la criticarea administratiei in alte cazuri, nu a mai pastrat tacerea. "Oamenii astia din administratia Bush nu inteleg ca musamalizarea este mai rea decat crima propriu-zisa?", se intreaba editorialistul ziarului in editia de ieri.

Nici opozitia democrata nu a ramas in expectativa. Liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat ca poporul american merita sa afle din gura lui Cheney adevarul. Colega sa de partid, Hillary Clinton, a pus aceasta tacere suspecta a administratiei pe seama secretomaniei caracteristice echipei lui Bush. Clinton crede ca este "evidenta tendinta administratiei republicane de a ascunde informatiile, fapt ce contravine principiilor democratiei noastre constitutionale". mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO