Politică externă

Republica Moldova nu renunta la comunism nici in al 12-lea ceas

Republica Moldova nu renunta la comunism nici in al 12-lea ceas
27.07.2009, 18:10 32

Scrutinul a fost convocat luna trecuta dupa ce Parlamentul moldovean a esuat de doua ori consecutiv sa aleaga presedintele tarii, in lipsa unui acord intre comunisti si opozitie. Republica Moldova este, potrivit Constitutiei, o republica parlamentara, iar seful statului este ales de legislativ.

Haosul politic de la Chisinau a inceput in aprilie, cand opozitia a contestat dur victoria Partidului Comunist la alegerile legislative. Nemultumirile s-au transformat in violente de strada, care au dus la distrugerea sediilor Parlamentului si Presedintiei.

Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Comunist detine 30% din intentiile de vot, dar nu vor reusi sa obtina majoritatea mandatelor de deputat. Alte patru formatiuni vor avea ocazia sa depaseasca pragul electoral de 5%: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, Alianta Moldova Noastra si Partidul Democrat.

Un compromis politic pare necesar in aceasta tara care se confrunta cu efectele crizei economice mondiale.

"Capacitatile financiare ale Republicii Moldova - plata salariilor, a pensiilor, datoria externa - nu vor fi asigurate decat daca Parlamentul functioneaza, presedintele este ales, iar Guvernul este format in cel mult o luna", a avertizat premierul Zinaida Greceanii.

Mizele diplomatice ale scrutinului nu sunt nici ele mai mici. Daca toate partile se declara favorabile unei integrari europene, Partidul Comunist a optat pentru o linie prorusa tot mai accentuata, relateaza AFP.

Situatia politica a Republicii Moldova are nevoie urgenta de rezolvare mai ales ca presedintele in exercitiu Vladimir Voronin detine si functia de presedinte al Parlamentului (dizolvat luna trecuta).

 

Cea mai saraca tara din Europa

Cu un PIB de numai 6 miliarde de dolari anul trecut, Republica Moldova este considerata cea mai saraca tara din Uniunea Europeana (cu un PIB pe cap de locuitor de 1.800 de dolari). Economia moldoveana este dependenta in mare parte de remitentele de 2 miliarde de dolari anual trimise de moldovenii plecati la munca in strainatate. Recesiunea nu a ocolit insa Chisinaul si a dus la scaderea cu aproximativ 30% a acestei sume. De asemenea, datoria publica reprezinta 18% din PIB.

Potrivit Fondului Monetar International, economia Republicii Moldova este asteptata sa se contracte cu 3,4%, iar PIB-ul sa scada cu 1 miliard de dolari.

Toata aceasta situatie economica dificila a obligat Chisinaul sa ceara aju-tor extern. Astfel, Republica Moldova va primi un ajutor de 500 de milioane de dolari de la Rusia (apropiata comunistilor aflati la guvernare) si 1 miliard de dolari de la China (destinat proiectelor energetice si de infrastructura).

Imprumutul de la rusi, oficial acordat ca un ajutor pe fondul crizei financiare, a fost vazut de analisti ca un ajutor electoral din partea Moscovei pentru Partidul Comunist.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a negat aceste suspiciuni, argumentand ca Republica Moldova nu a cazut sub influenta Rusiei in ciuda imprumutului acordat.

"Rusia nu a impus conditii grele si nu a cerut vreun pret politic in schimbul ajutorului sau", a declarat Voronin intr-un interviu acordat presei ruse. Potrivit liderului moldovean, alegerile de maine sunt un referendum pentru independenta tarii.

 

Tara saraca cu lideri miliardari

In pofida situatiei economice dificile, Vladimir Voronin face parte din una dintre cele mai bogate familii din Republica Moldova. Fiul sau, Oleg Voronin, are o avere estimata la 2 miliarde de euro.

Presa americana a scris saptamana trecuta ca nepoata lui Vladimir Voronin, Ecaterina, ocupa locul al doilea in topul copiilor miliardarilor din aceasta tara, dupa Gabriel Stati, in varsta de 32 de ani, mostenitorul averii miliardarului Anatol Stati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO