Politică externă

Regina Elisabeta si-a dat girul pentru noul premier britanic

07.11.2007, 18:50 15

Planul politic al guvernului britanic condus de premierul Gordon Brown a fost citat ieri de regina Elisabeta a II-a in cadrul discursului anual al acesteia din Parlament ("Discursul Tronului"), unul dintre cele mai importante evenimente din Marea Britanie.
Miza programului politic prezentat de Brown este recuperarea popularitatii pierdute a Partidului Laburist (pe care-l conduce) in urma anuntului premierului de a nu convoca alegeri legislative in aceasta toamna, dupa cum era prevazut.
Continutul programului politic, alcatuit din 29 de proiecte de lege, nu a reprezentat o surpriza totala, deoarece premierul Gordon Brown a decis sa se abata de la traditia politica si l-a dezvaluit el insusi in iulie, in fata Parlamentului britanic.
Referindu-se la problema imigratiei, care reprezinta una dintre cele mai importante probleme actuale ale Marii Britanii, Brown a decis impunerea cunoasterii limbii engleze pentru muncitorii calificati din UE, care vor sa munceasca pe teritoriul britanic. Premierul apreciaza ca legea va reduce cu pana la 35.000 pe an numarul imigrantilor.
In ceea ce priveste terorismul, Guvernul urmeaza sa readuca in discutie un controversat proiect privind retinerea unui suspect pentru o perioada cuprinsa intre 28 si 56 de zile.
De asemenea, vor fi introduse restrictii pentru cei condamnati pentru fapte grave dupa ce acestia si-au savarsit pedeapsa si pentru imigrantii condamnati pentru terorism. Una dintre cele mai importante masuri ale programului politic general se refera la educatie si prevede extinderea limitei perioadei de scolarizare de la 16 la 18 ani in Marea Britanie si Tara Galilor, incepand cu anul 2015. Guvernul considera aceste masuri o sansa importanta pentru a transforma sistemul educational.
O tema importanta in cadrul proiectelor de lege ale lui Brown o reprezinta cea a incalzirii globale. Brown propune ca, pana in 2050, emisiile de dioxid de carbon din Marea Britanie sa fie reduse cu 60%.Printre masurile anuntate de Brown se mai numara si construirea de aproximativ 3 milioane de locuinte pana in 2020, o masura luata pentru a-i ajuta pe britanici sa-si gaseasca mai usor o locuinta.
Premierul Gordon Brown doreste sa schimbe modul in care Marea Britanie contribuie la bugetul Uniunii Europene, adica doreste ca platile sa fie facute direct din contul bancar al Guvernului, "Fondul Consolidat".
In planul bugetului pe 2007, Brown a introdus o serie de masuri cu rolul de a simplifica sistemul de impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO