Politică externă

Reforma Orientului Mijlociu, prioritate a presedintelui SUA, George W. Bush

29.04.2003, 00:00 16

Presedintele SUA George W. Bush a vorbit pentru prima data despre imprejurarile in care a luat hotararea de a ataca Irakul si a comentat perioada politica post Saddam, intr-un interviu acordat NBC News, din care prezentam extrase.



La inceput, am ezitat
I: Nu exista o decizie mai grea decat cea prin care o natiune intra in razboi. Sa discutam despre prima seara, in care ati dat ordinul bombardarii Bagdadului. R: (...) Am fost emotionat, pentru ca hotarasem ca, daca va fi nevoie, vom folosi trupe pentru a scapa de armele de distrugere in masa si pentru eliberarea poporului irakian. Dar momentul precis al luarii deciziei a fost greu. Am iesit afara si m am plimbat, sa iau aer si sa-mi pun ordine in ganduri. In dupa amiaza aceea, am primit un telefon de la secretarul Donald Rumsfeld, care mi-a spus ca planurile se schimbasera. Mi-a spus ca ar vrea sa modifice planul de atac si ar dori permisiunea mea. Asta insemna ca urma sa il tintim chiar pe Saddam Hussein. Asa ca am convocat echipa de securitate nationala a vicepresedintelui, pe Colin Powell, Rumsfeld, Myers, CIA Tenet, Condi (Condoleezza -n.n.) Rice, Andy Card si pe cativa agenti CIA. Pe unii nu ii mai vazusem niciodata in Biroul Oval. Exista o sursa care informa ca nu numai Saddam Hussein se afla in complexul din Bagdad, dar si fii sai, Uday si Qusay si, in baza acestei informatii mi s-a cerut permisiunea lansarii atacului aerian. La inceput am ezitat, ca sa fiu sincer. Ma ingrijora faptul ca prima imagine din razboi ar putea fi cea a copiilor raniti. Pe masura ce timpul trecea, sursa trimitea din ce in ce mai multe informatii la CENTCOM , care le transmitea Casei Albe. Descoperise ca exista un buncar langa unul din palatele lui Hussein, si avea atat de mult beton, incat l-ar fi putut adaposti pe Saddam si familia sa. Informatiile m-au convins treptat ca Saddam s-ar fi putut afla in buncar. (...) Au fost ore dramatice, pentru ca a trebuit sa schimbam planul de atac.
I:Sursa de informatie din Irak a confirmat rezultatul bombardamentului din acea prima zi?
R: Da. A consideat ca l-am lovit pe Saddam.  Bineinteles ca incercam sa verificam. Si, inainte de a face orice declaratie in privinta sa, vom avea dovezi.
 I:Nu l-ati vazut a doua zi pe Saddam adresandu-se poporului, cu ochelarii negri?
R: Ba da, si m-a amuzat la fel de mult ca aparitiile responsabilului sau PR (Probabil ministrul Informatiilor -n.n.). Clasice de altfel. Era incredibil ce spunea. In ce-i priveste pe cei care se intreaba daca Saddam este mort sau nu: exista dovezi care sugereaza ca ar putea fi mort. Dar nu vom face niciodata aceasta declaratie, pana ce nu vom fi siguri. Dar persoana care a ghidat atacurile considera ca Saddam a fost cel putin grav ranit.



Luptatori mai fideli decat ne-am asteptat
I: In seara aceea?
R: Da, in seara aceea. Si acest lucru ar explica - precizez ca vor fi multe speculatii pana vom sti adevarul - de ce campurile petrolifere nu au fost incendiate.
I. Operatiunea "Soc si groaza" nu a avut efectul pe care cei mai multi l-ar fi asteptat, pentru ca rezistenta irakiana din sud a fost mai puternica decat s-a anticipat.
R; Da, este adevarat. "Soc si groaza" a sugerat ca va fi de ajuns sa masam niste trupe ca regimul sa cada din interior. Si s-a dovedit ca multi luptatori au fost mai fideli decat ne-am asteptat. Pentru ca nu am putut intra in Irak, prin nord, din Turcia, a fost posibil ca trupele Garzilor Republicane sa aiba libertate de miscare de la nord spre sud. Asa ca fortele noastre, care inaintau dinspre sud spre nord au intampinat o rezistenta puternica. Pe de alta parte, trupele noastre s-au descurcat destul de bine in aceasta imprejurare. (...)
I: Ati vorbit cu Laura Bush in tot acest timp?
R: Da, ne-am vorbit mult, in aceasta perioada. Ea mi-a dat putere, inspiratie si dragoste. (...) In razboi, cel mai greu este sa stii ca sunt vieti pierdute din cauza ordinelor tale.  (...) Pe de alta parte, cred cu putere si istoria o va demonstra, ca deciziile pe care le-am luat si actiunile tarii noastre, vor aduce mai multa pace in lume si vor intari securitatea Statelor Unite. La fel de important este si ca poporul irakian este liber, ca a fost eliberat de unul din cele mai barbare regimuri din istoria umanitatii.
I: Inainte de a intra in razboi cu Irakul, ati motivat cu faptul ca aceasta tara ameninta SUA. Nu a fost o exagerare, avand in vedere ca Irakul nu s-a putut apara si nu a lansat arme de distrugere in masa, pe care de altfel nici nu le-am gasit?
R: Nu. De fapt, cred ca cercetarile vor dovedi in timp ca am avut dreptate in cateva privinte. Pe de o parte, faptul ca Saddam avea legaturi cu organizatiile teroriste si apoi, ca avea un program de arme de distrugere in masa. Stim ca avea un  asemenea program si acum, stim ca nu le va folosi. Ne-am indeplinit deci un obiectiv: Saddam Hussein nu va rani oamenii Statelor Unite, pe prietenii si aliatii nostri, cu arme de distrugere in masa. In al doilea rand, aflam din ce in ce mai multe amanunte, de la oamenii de stiinta irakieni si de la cei apartinand fostelor structuri de stat. Poate a distrus arme, paote le-a ascuns. Stim de asemenea ca exista sute de locuri unde le putea acunde, ceea ce a si facut de altfel, in ultimii zece ani. (...) Le vom gasi, desi va dura.
I; Dupa cum stiti, exista multa neincredere in lume, fata de motivele declansarii razboiului.
R: Cred ca neincrederea se va mentine, pana cand se va afla a a existat intr-adevar un program de arme de distrugere in masa. Iar apoi, un lucru asupra nu exista nici un dubiu este faptul ca acest individ isi tortura si brutaliza poporul. Acum, oamenii incep sa vada ce inseamna liberatatea; uitati-va la marsurile siite, la pelerinajele din Irak. Lumea va vedea ca interesul Statelor Unite este pacea, securitatea.



Irakul nu va arata ca America
I: Dar este important sa fie gasite armele de distrugere in masa, nu credeti, sau o dovada ca avea un program masiv de inarmare?
R  Da, cred ca le vom gasi, sunt convins.
I: Nu este o procupare serioasa faptul ca majoritatea siita din sudul irakului doreste un guvern islamic
R: Suntem abia la inceput. Tara nu este inca in deplina stabilitate. Primul lucru de care vrem sa ne asiguram este ca militiile Fedayeen nu vor incepe represaliile, omorand oameni. In al doilea rand, ne intereseaza sa existe forte de politie in toate orasele, pentru mentinerea ordinii. Ne implicam pentru a ajuta la formarea institutiilor de stat ale Irakului. (...) Sunt increzator ca se va forma un guvern. Nu sunt de acord cu cei care spun ca nu va exista democratie in Irak. S-ar putea sa nu arate ca America si sa nu apara un Thomas Jefferson. Dar, cred ca va exista un guvern reprezentativ, in care sa fie prezente toate factiunile.
I: Dar daca se va forma un guvern cu 60% majoritate siita, ceea ce este foarte posibil, v-ar conveni?
R: Ce as dori eu sa vad ar fi un guvern, in care biserica si statul sa fie separate. Cred ca exista multa lume in Irak care sa vrea acelasi lucru - ar putea fi un guvern nationalist, care sa apere istoria si traditiile irakiene. Dar trebuie sa fie un guvern care sa reprezinte pe toti oamenii.
I: Ati fost surprins de jafuri?
R: Nu, nu am fost surprins. Adica, este vorba de niste oameni care au urat regimul sub care au trait.
I: Dar au devastat spitale si muzee...
R: Nu-mi place acest episod. Spitalele si muzeele sunt partea cea mai proasta. Dar vestea buna este ca acum, spitalele functioneaza si exista medicamente suficiente. Jefuirea muzeului a fost teribila. Sunt de acord cu cei care au cerut scuze pentru ce s-a intamplat. Noi ajutam acum la recuperarea acestor comori, la restaurarea lor si vom furniza expertiza pentru ca muzeul sa functioneze din nou. Dar nu am fost surprins. A fost vorba de razbunare. A fost ca si cum ar fi fost deschisa o supapa a frustrarii. Acestia sunt oameni ale caror rude au fost batute, torturate, omorate, pentru ca au vorbit  impotriva lui Saddam Hussein.
I: Exista inca mult nationalism, un curent foarte puternic si sunt oameni care preiau controlul unor sectoare ale Bagdadului, de exemplu
R: Da, ca acel tip care s-a autoproclamat primar. Dar va apare un guvern rezonabil. Abia am inceput. Nu au trecut nici doua saptamani de cand a cazut statuia lui Saddam Hussein si au fost mai bine de 20 de ani de tiranie. Si este greu de crezut ca in 20 de zile va apare democratia. Dar, ceea ce trebuie spus este ca acum se pun fundatiile ei. Si, apropo, nu este nimic in neregula cu nationalismul din Irak. Poporul spune ca americanii trebuie sa plece si vom pleca, deindata ce ne vom indeplini misiunea.
I: Cat va dura?      
R: Cineva ma intreba zilele trecute cat va dura ca sa scapam de Saddam. Raspunsul meu astazi, ca si atunci, este: va dura atata timp cat este necesar.
I: Dar ar putea dura si doi ani...
R: S-ar putea, s-ar putea. Poate mai putin, cine stie? (...)
NU avem planuri militare contra Iranului si Siriei



NU avem planuri militare contra Iranului si Siriei
I: Incearca Iranul sa controleze Irakul?
R: Se aud tot felul de zvonuri ca iranienii ar incerca sa exploateze vidul de putere. Speram ca Iranul sa lase Irakul sa se dezvolte intr-o societate stabila. Am instiintat Iranul ca asta dorim. Am discutat cu Tony Blair si Jose Maria Aznar. Ambii au contacte cu guvernul iranian si ii vor trimite acelasi mesaj, la fel cum am facut si noi cu Siria: ca ne asteptam la cooperare.
I: Si daca nu va fi, urmeaza Iranul?
R: Nu, ne asteptam sa coopereze si ii vom incuraja sa adopte aceasta cale. Nu avem planuri militare. Exact cum am spus Siriei..(...) Am transmis clar Siriei ca ne asteptam sa coopereze. (...)
Sa speram ca Franta nu va face aliante impotriva noilor democratii din Europa



Pozitia Frantei A‚"a slabitA‚" NATO
I: Il veti invita la ranch-ul din Crawford pe Jacques Chirac?
R: Primul meu oaspete va fi primul ministru al Australiei, un mare prieten si un minunat aliat...
 I:Ce ne puteti spune despre presedintele francez, Jacques Chirac?
R: Nu veti obtine de la mine un comentariu. Totusi nu cred ca va veni prea curand la ranch. Exista o racire a relatiilor, deoarece unele cercuri au apreciat pozitia Frantei ca fiind antiamericana. Preocuparea mea in ce priveste pozitia franceza este ca ar putea slabi NATO. Este o alianta militara foarte importanta, care nu numai ca trebuie modernizata, ci extinsa. Si este important ca Europa sa nu fie fracturata, in asa fel incat Statele Unite sa aiba relatii cu o Europa unitara si libera. Sa speram, ca tensiunile recente se vor absorbi si ca francezii nu isi vor folosi pozitia in Europa pentru a crea aliante contra Statelor Unite, or a Marii Britanii, Spaniei sau impotriva noilor democratii din Europa.
I:V-ati gandit la o doctrina Bush privind armele de distrugere in masa sau tarile care le folosesc?
R: (...) Cred ca reforma in Orientul Mijlociu, la fel ca si pacea in Orientul Mijlociu, este o initiativa care va continua.
I: Dupa inlaturarea lui Saddam Hussein, nici Arabia Saudita, nici Egiptul,  sau  Iordania - marii nostri prieteni din zona - nu s-au grabit cu laudele. Din contra, pe strazi, arabii sunt critici la adresa Statelor Unite.
R: (...) O parte din frustrarile zonei se datoreaza faptului ca procesul de pace cu palestinienii nu evolueaza. Dar, sunt si frustrari datorate faptului ca aceste guverne trebuie sa faca reforme si de aceea, pacea si reformele din Orientul Mijlociu vor fi prioritatile mele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO