Politică externă

"Taciturnul" Tommy Franks, sublocotenen in Vietnam, general in Golf

27.03.2003, 00:00 18

Generalul Tommy Frank, comandantul operatiunilor militare din Irak, are 57 de ani si a ales cariera militara inainte de a-si termina studiile la Austin.
Tommy Franks a luptat ca sublocotenent in razboiul din Vietman, a fost secundul comandantului primului razboi din Golf si a condus operatiunile din Afganistan. Sef al Comandamentului Central american, Franks a fost coleg de scoala cu Laura Bush, prima doamna, pe comandantul sau suprem, presedintele Statelor Unite George Bush, cunoscandu-l cu 30 de ani mai tarziu.
Franks este un general pe care trupele il iubesc desi a avut "de infuntat" imaginea ilustrului sau predecesor, foarte mediatizat, comandantul primului razboi din Golf, Norman Schwartzkopf, care adora opera si vorbea limbi straine. Lui Frank nu-i place sa palavrageasca, dar asculta muzica country si poarta palarie de cowboy, la fel ca presedintele american George Bush. Desi s-a nascut in Oklahoma, parintii sai au abandonat agricultura si s-au instalat in Texas, unde tatal sau a deschis o afacere cu petrol. Cam in aceeasi perioada s-au stabilit in nord-est tatal actualului presedinte american. Din lumi diferite, Tommy Franks nu l-a cunoscut in acea epoca pe actualul presedinte si nici pe tatal sau.
Cand s-a inrolat in armata, la 24 de ani, Tommy Frans nu-si terminase nici studiile incepute la Universitatea din Texas, la Austin. Doi ani mai tarziu, el era sublocotenent de artilerie. Trimis in Vietnam, la 28 de ani, el a dirijat tiruri de artilerie. Ranit de trei ori in razboiul din Vietnam, el a revenit in Texas unde avea sa urmeze o cariera militara, care l-a purtat in Coreea, in Germania, pe urma la Pentagon si Washington. Intre timp, el si-a reluat studiile, obtinand o diploma care sa-i permita sa urce ierarhia militara. 
Avansarea lui Tommy Franks in serviciul din Vietnam a inceput dupa ianuarie 1968 cand printre soldatii americani se inregistrau cele mai multe pierderi.
Era, in acea vreme atat de hotarat, incat, la un moment dat, tanarul locotenet a castigat doua medalii intr-o singura zi. S-a intors acasa acoperit de decoratii, ca orice ofiter care a avut de suferit pe front, el fiind ranit de trei ori, o data destul de grav.
Una dintre cele trei Stele de Bronz pe care le-a primit i-a fost decernata dupa un incident, pe 11 februarie 1969, cand locotenentul Frank era de serviciu la bateria sa de artilerie. Un proiectil dusman a cazut in imediata apropiere a depozitului de munitie. In ciuda  ranilor a focului inamic locotenentul Frank a trecut la contraatac, si, ajutat de unitatea lui, s-a grabit sa respinga atacul vietnamez.
A castigat cea de-a doua stea de bronz pe 10 mai 1968 langa Saigon cand unitatea sa era atacata de fortele vietnameze. Locotenetul Frank a luat elicopterul, a trecut de puternicul baraj al antiaerienei inamice si s-a indreptat direct spre bateriile de artilerie. Mai tarziu, a sarit din elicopter si a prins  doi vietnamezi pe care i-a facut prizonieri.
Tommy Franks este la al doilea razboi in Golf.  In timpul primului, el a fost comandant secund al primei divizii de de cavalerie, care a participat la operatiunea "Furtuna in Desert", ofensiva terestra. Dupa acest episod, angajat in procesul de reconversie a fortelor armate printr-o noua strategie (la sfarsitul razboiului rece), el a obtinul a patra stea de general si nominalizarea pentru conducerea Comandamentului Central american, in iulie 2000. Instalat in Florida, la baza aeriana MacDill, aproape de Tampa, Franks ar fi putut sa devina un prestigios comandant regional, dar dupa atentatele din 11 septembrie 2001, totul s-a schimbat si Tommy Franks a fost solicitat sa planifice atacul contra regimului taliban din Afganistan.

Un strateg controversat
In realitate, strategia aleasa de el a fost criticata de anumiti ofiteri. Cand principalii responsabili al-Qaida au scapat, americanii au facut presiuni asupra oamenilor trimisi in teren, iar Tommy Franks, comandant al operatiunilor din Afganistan, nu a avut de ales: si-a asumat intreaga responsabilitate. Criticat in Statele Unite pentru lipsa de eficienta si discretia sa, considerata de unii exagerata, generalul a raspuns cu intarziere acestor critici, intr-o conferinta de presa. "Taciturnul", cum il considera apropiatii, a contraatacat atunci doua serii de critici: cele referitoare la conducerea razboiului si cele cu privire la aparitiile sale publice, foarte rare de altfel.
In acest moment el a primit un puternic sprijin politic. Secretarul de stat al apararii Donald Rumsfeld i-a apreciat calitatile de tehnician militar caruia nu-i place sa straluceasca in fata presei. "Este un om inteligent, rapid si care-si cunoaste meseria, este un luptator de valoare, un intelept" l-a calificat Rumsfeld.
Cand, in vara anului trecut, au fost schitate la Pentagon planurile de atac impotriva Irakului, planuri care se axau pe o interventie rapida, lejera si de inalta tehnologie, Tommy Franks a fost unul dintre cei care au avut indoieli si a pledat pentru o apropiere de traditia armelor americane: trimiterea de trupe masive, care sa permita minimalizarea pierderilor si preluarea rapida a controlului in teren.
Dezbaterile interne s-au oglindit rapid in presa iar inalti responsabili i-au reprosat lui Tommy Franks ca s-a exprimat prea liber, spunand cam tot ce are pe suflet. 
In cazul razboiului  din Afganistan, comandantul Tommy Franks dar si soldatii din teren au apelat la instrumente de comunicare ultrasofisticate insa o problema intre comndant si cei comandati a intervenit din cauza decalajului de fus orar. Avand aceasta lectie a trecutului apropiat, generalul Tommy Franks s-a instalat de aceasta data in Qatar, la baza Al-Salaiya. Aici el este secondat de generalul Jahn Alizaid, un militar impetuos pregatit la Harvard, crestin, libanez de origine, si prezentat drept viitorul guvernator al Irakului ocupat. Celalat adjunct al lui este generalul De Long.
In caz de nevoie, Tommy Franks ar putea foarte bine sa conduca operatiunile de pe un post de comanda volant, un vechi Boeing 707, pe care il foloseste si pentru a vizita responsabilii politici din regiune.
Pe 17 martie inainte de inceperea operatiunilor in Irak, Tommy Franks a reunit toti oficialii operatinuu aflati la baza Al-Salaiya. Ulterior, el a refuzat sa dea detalii ziaristilor despre ce s-a discutat. "Ceea ce ma intereseaza pe mine este securitatea, iar ceea ce ma intereseaza este secret", a explicat Tommy Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO