Politică externă

"Nici o tara europeana nu a facut ceva la fel de idiot ca noi"

19.09.2006, 19:38 14

"Am esuat. Nici o tara europeana nu a facut ceva la fel de idiot ca si noi. Am mintit in ultimii doi ani", a declarat premierul ungar, socialistul Ferenc Gyurcsany in timpul unei intalniri cu membrii Partidului Socialist, aflat la putere, in luna mai, la o luna dupa castigarea celui de-al doilea mandat consecutiv de premier.
Declaratiile compromitatoare ale premierului ungar, fac parte dintr-o inregistrare a discutiilor purtate la acea intalnire si au ajuns pe mana presei in conditii necunoscute. Anumite pasaje au fost transmise de catre radioul de stat ungar duminica seara, inainte ca intreaga transcriere a casetei sa fie publicata chiar pe site-ul premierului. Premierul a confirmat veridicitatea inregistrarii.
In declaratiile sale, Gyurcsany, facea referire la situatia economica dezastroasa a Ungariei, afirmand ca socialistii au ascuns publicului adevarul despre starea economica a tarii.
"Am mintit dimineata si am mintit si seara", declara premierul la acea vreme. In discursul de 25 de minute al premierului presarat cu vulgaritati, el reproseaza socialistilor ca nu au fost in stare sa aplice nicio masura economica "de care sa fie mandri", tot ceea ce au facut fiind "sa se agate de putere". Pasajele transmise de mass-media locale includ si solutia pe care o intrevedea Gyurcsny pentru rezolvarea problemelor economice ale tarii. In viziunea premierului doar prin reforme economice drastice s-ar putea reduce deficitul bugetar, cotat la 10,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, si ar putea pregati Ungaria pentru adoptarea monedei unice.
Prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul sau personal, Gyurcsany a declarat ca este mandru de entuziasmul si inflacararea discursului sau si ca este primul politician din Ungaria care incepe sa spuna adevarul, titreaza Budapest Bussines Journal.
Gyurcsany a declarat de asemenea pentru o televiziune locala ca prin sintagma "am mintit" nu se referea la situatia economica a tarii, ci la minciunile care s-au spus in general in ultimii doi ani. Acesta a mai adaugat ca voia sa-i faca pe cei prezenti sa inteleaga ca nu exista alta solutie decat reformele drastice.
In ciuda lamuririlor sale, difuzarea casetei a povocat un imens scandal pe scena politica din Ungaria, in mass-media si in randul populatiei. Principalul partid de opozitie Fidesz, condus de contracandidatul lui Gyurcsany la alegerile legislative din aprilie, Viktor Orban, si partidul aliat crestin democrat KDNP au cerut ieri guvernului sa-si prezinte imediat demisia. "Guvernul ar trebui sa plece, Ferenc Gyurcsany nu este dorit in politica maghiara", a declarat Tibor Navracsics, liderul grupului parlamentar Fidesz.
La doar cateva ore dupa difuzarea casetei, sute de oameni s-au adunat in fata parlamentului ungar in piata Kossuth pentru a cere de asemenea demisia premierului si a intregului guvern. In acest sens, protestatarii au declarat ca vor semna o petitie pe care o vor inainta Parlamentului. Gyurcsany a declarat insa ca nu isi va inainta demisia.
Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, l-a criticat de asemenea foarte dur pe premier, considerand ca acesta a provocat o criza morala in Ungaria dupa ce a recunoscut ca a mintit pentru a castiga alegerile.
Desi reprezentanti ai partidului socialist au declarat ca il sprijina in continuare pe Gyurcsany, analistii sunt de parere ca acestia vor avea de pierdut in urma dezvaluirii continutului casetei, in conditiile in care mai sunt doar doua saptamani pana la alegerile locale, unde socialistii nu erau cotati cu prima sansa.
Pe de alta parte insa, cred analistii, dezvaluirile vor arata hotararea lui Gyurcsany de a duce la bun sfarsit reformele economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO