Politică externă

Putin e acuzat ca se ascunde in spatele "terorismului international"

07.09.2004, 00:00 15

Presa moscovita de ieri acuza serviciile secrete si pe presedintele Vladimir Putin ca nu vor sa-si asume partea lor de responsabilitate in masacrul de la Beslan (Osetia de Nord), in vreme ce specialistii se indoiesc de capacitatea autoritatilor de a impiedica producerea de noi atacuri teroriste. Ieri in Rusia a fost prima zi de doliu in memoria celor 335 de victime (cifra oficiala) cazute in atentatul terorist de la o scoala din Beslan. Ieri, in vreme ce rudele isi ingropau si isi jeleau mortii, televiziunea rusa a prezentat o persoana incatusata despre care spunea ca ar fi unul dintre teroristii care au actionat in scoala. Peste 1000 de persoane au fost tinute saptamana trecuta ostatici in scoala din Beslan, peste 330 au murit, intre care 156 de copii - atacul fiind atribuit teroristilor ceceni. Presa rusa a insistat ieri ca copii au murit din cauza razboiului din Cecenia si nu sunt victime ale "terorismului international", asa cum sustine Valdimir Putin. Intr-un discurs tinut la televiziunea de stat, sambata, Putin a recunoscut ca serviciile de informatii au fost depasite de evenimente si nu au facut fata "terorismului international". "Este ciudat ca presedintele a neglijat problema cecena in discursul sau", scria cotidianul Vedmosti, in vreme ce Kommersant spune ca Putin trateaza problema ca si cum copii ar fi murit din cauza "terorismului international si nu a razboiului din Cecenia", care dureaza de peste 10 ani. Putin a promis o reforma profunda a serviciilor de informatii, dupa sistemul american aplicat dupa 11 septembrie 2001. Potrivit presedintelui, se va avea in vedere intarirea granitelor (se pare ca teroristii au penetrat forte usor granitele rusesti), dar si o alta politica privind cultul islamic si relatia cu presa. Analistii de la Moscova cred ca acest lucru ar putea insemna o accentuare a cenzurii practicata de regimul de la Kremlin.
In vreme ce la Moscova continua polemica privind starea jalnica a serviciilor secrete rusesti, locuitorii din Beslan au anuntat ca doresc constituirea unei comisii independente care sa ancheteze cazul luarii de ostatici. Exista o mare suspiciune fata de anchetele oficial, fata de inexistenta unor informatii credibile privind derularea negocierilor cu teroristii. Teama domneste in oras, scolile au ramas ieri inchise. Orasul isi plange mortii si aproape ca nu exista familie care sa nu aiba pe cineva de plans.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO