Politică externă

Putin a expus planul anticriza al Federatiei Ruse

20.11.2008, 18:35 15

Masurile sunt cuprinse intr-un plan anticriza prezentat de Putin la congresul partidului Rusia Unita in care era asteptat ca fostul sef al statului sa-si redefineasca rolul in administratie.

Speculatiile privind reintoarcerea lui Putin la Kremlin, ca urmare a demisiei lui Dmitri Medvedev, au crescut in intensitate dupa ce duma de stat a votat acum doua zile prelungirea mandatului prezidential de la patru la sase ani, insa premierul, personalitatea cu cea mai mare cota de incredere in Rusia, s-a concentrat pe problemele economice.
El a promis ca Guvernul va face tot ce ii sta in puteri pentru ca socul economic de dupa prabusirea URSS in 1991 sa nu se mai repete.
"Goana dupa bani castigati usor si problema ipotecara in Statele Unite au provocat o reactie in lant, au paralizat sistemul financiar global si au cauzat o neincredere in piata", a spus Putin in discursul sau.
Vladimir Putin a spus ca rubla nu va ceda, pentru ca Rusia are o rezerva suficienta in fata principalelor valute occidentale, iar tara sa va iesi intarita din criza financiara.
In urma cu aproape doua saptamani, presedintele bancii centrale din Rusia avertizase cu privire la devalorizarea rublei, dupa ce in octombrie, peste 50 de miliarde de dolari au fost retrasi din tara.
Rezervele valutare ale bancii centrale s-au redus in acest interval cu 72,2 mld. dolari. Agentia de rating Standard & Poor's a coborat cotatia Rusiei de la "stabil" la "negativ", in vreme ce Fitch si-a fixat evaluarea la BBBplus in octombrie.
Bursa de la Moscova nu a fost incurajata de discursul lui Putin, ieri actiunile fiind din nou oprite de la tranzactionare.
Rusia a fost una dintre cele mai afectate tari de criza financiara, intrucat bogatia sa se bazeaza in mare masura pe export, in special gaze, iar acum premierul trebuie sa gaseasca resurse pentru a finanta bugetul.
"Economia Rusiei este in continuare prea dependenta de exportul de materie prima, dar in ultimul timp am reusit sa reducem aceasta dependenta", a spus Putin in fata membrilor partidului majoritar.
El a anuntat ca bugetul apararii va fi suplimentat in 2009 cu aproximativ doua miliarde de dolari.
El a spus membrilor partidului Rusia Unita ca viitorul lor politic depinde de modul in care se vor raporta la criza financiara.
"Perspectivele politice ale Rusiei Unite vor depinde direct de modul in care noi reusim sa gasim astazi problemele care zdruncina tara si pe locuitorii ei", a spus Putin sutelor de membri prezenti la reuniune.
"In actuala situatie, nu trebuie sa ne ferim de intrebari dure. (É) Ca partid majoritar in Parlament, Rusia Unita trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce se intampla", a spus Putin.
El a anuntat ca Moscova va trimite 1 miliard de dolari la FMI pentru a ajuta tarile sarace sa depasesca criza financiara si ca va oferi credite Chinei si Indiei pentru a achizitiona bunuri de consum rusesti. De asemenea, Belarusul va primi 2 miliarde de dolari de la Moscova.
Inainte de a vorbi Putin, Medvedev a tinut un mic discurs in care a promis ca actuala criza financiara nu va ameninta progresele facute de Rusia.
"Cea mai importanta sarcina este sa depasim efectele negative ale crizei financiare globale", a spus Medvedev.
"Nu vom abandona ceea ce am obtinut."
Progresul Rusiei este legat de cele doua mandate ale lui Vladimir Putin la Kremlin, iar analistii au interpretat referirile sale doar la problemele economice prin faptul ca vrea sa isi consolideze rolul de lider activ.
Putin nu este inca membru al partidului Rusia Unita, iar acest statut il distanteaza de problemele minore ale politicii ruse.
"Ne-ar placea foarte mult sa devina membru al partidului nostru, dar nu vedem niciun motiv sa grabim aceasta chestiune", a spus Oleg Morozov, unul dintre liderii partidului, la Congres.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO