Politică externă

Protestele anti-Putin iau amploare in Federatia Rusa

16.04.2007, 17:34 13

Politia rusa a retinut ieri sute de persoane, printre care liderul formatiunii nationaliste Eduard Limonov, care participau la o manifestatie antiguvernamentala la Sankt Petersburg, rezulatata in confruntari violente intre cele doua tabere. Conform agentiei ruse de stiri Itar-Tass, sute de scutieri au fost mobilizati in centrul Sankt-Petersburgului, al doilea oras ca marime din Rusia, pentru a impiedica marsul de protest a circa 2.000 de persoane, membri ai miscarii de opozitie Cealalta Rusie.
A fost al doilea miting de protest al oponentilor presedintelui rus Vladimir Putin in saptamana ce a trecut, dupa cel de sambata, organizat la Moscova si soldat cu arestul catorva sute de persoane, inclusiv a fostului campion mondial de sah, Garri Kasparov.
Kasparov a fost retinut in cursul unei uriase operatiuni de securitate, menite sa ii impiedice pe protestatari sa se adune in Piata Puskin din centrul Moscovei. El a fost ulterior eliberat, dupa ce a fost condamnat de un tribunal din Moscova la plata unei amenzi de 1.000 de ruble (aproximativ 40 de dolari), ca urmare a "tulburarii linistii publice prin participarea la o manifestatie neautorizata".
Fostul campion mondial, in varsta de 43 de ani, s-a retras anul trecut din sahul profesionist si a intrat in politica, activand in cadrul coalitiei Cealalta Rusie, care reuneste grupari de opozitie numarand liberali, comunisti sau nationalisti, ce doresc sa-l impiedice pe Putin sa-si pastreze influenta la Kremlin la alegerile prezidentiale din martie 2008. Acestia sustin ca Putin a ingradit libertatile democratice si au cerut organizarea unor alegeri prezidentiale libere si corecte in 2008, organizand din decembrie 2006 actiuni de protest in principalele orase ale Rusiei.
Chiar si impreuna insa oponentii liderului de la Kremlin nu se bucura de un sprijin public larg. Multi rusi sunt multumiti cu relativa prosperitate de care au parte sub presedintele Putin. Cu toate acestea, amploarea efectivelor de politie si militari desfasurate sambata si duminica arata ca Putin isi ia toate masurile de precautie, mai ales ca protestele au venit la o zi dupa ce miliardarul rus, Boris Berezovski, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul britanic "The Guardian" ca ii pregateste o puternica lovitura presedintelui Vladimir Putin si ca a luat, deja, legatura cu lideri politici de la Moscova.
Critic al regimului lui Putin, Berezovski crede ca acesta poate fi inlaturat de la putere doar prin forta. Moscova a cerut in repetate randuri extradarea lui Berezovski, un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin. Miliardarul a facut avere in timpul lui Eltin, in anii '90, in urma unor privatizari foarte controversate. Londra a refuzat insa cererea Moscovei. Purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat declaratiile lui Berezovski drept "crima de stat" si a spus ca spera ca autoritatile britanice sa reconsidere statutul de refugiat al miliardarului.
In acelasi timp, Parlamentul de la Moscova a acuzat, vineri, SUA de sustinere a gruparilor politice radicale care pun in pericol stabilitatea Rusiei inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale din aceasta tara. Camera superioara a Legislativului rus a aprobat o motiune care critica sever Departamentul de Stat american pentru publicarea unui raport, in martie, defavorabil modului in care Rusia respecta drepturile omului si libertatile democratice, si pe care parlamentarii rusi o considera o sustinere oficiala a contestarilor reuniti sub umbrela Cealalta Rusie.
Concluziile raportului Departamentului de Stat american au fost reiterate saptamana trecuta si de fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov. El a criticat presa ruseasca pentru ca evita sa prezinte "probleme importante" ale tarii si a cerut infiintarea unui post de televiziune independent, cu acoperire nationala.
"Fara o democratie si fara o libertate a presei, poporul nu va reusi sa inteleaga tot ce se intampla cu tara", a precizat Gorbaciov, care se adauga astfel pe lista in crestere a contestarilor actualului presedinte rus, Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO