Politică externă

Prooccidentalul Boris Tadici castiga un nou mandat in fruntea Serbiei

05.02.2008, 20:51 7

Presedintele sarb in exercitiu Boris Tadici a obtinut un nou mandat, castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale de la sfarsitul saptamanii trecute cu 50,5% din voturi, fata de cele 48 de procente ale adversarului sau, ultranationalistul Tomislav Nikolici. "Aceste alegeri sunt, in ceea ce priveste echipa noastra de campanie, incheiate si pot sa va anunt ca am castigat impreuna aceste alegeri prezidentiale", a declarat Tadici la sediul formatiunii sale, Partidul Democrat (PD), la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor.
"Vreau sa il felicit pe adversarul meu, Tomislav Nikolici", a adaugat el, subliniind ca numarul de voturi obtinute de acesta "cere tot respectul". Uniunea Europeana a salutat victoria prooccidentalului Tadici si a anuntat ca doreste accelerarea procesului de aderare a Serbiei la blocul comunitar.
Intr-un mesaj catre Tadici, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ca rezultatele alegerilor reprezinta "o victorie a democratiei in Serbia si pentru valorile europene pe care le impartim". "Victoria obtinuta vine pe fondul unui moment critic pentru Serbia si pentru vestul Balcanilor", a adaugat Barroso.
Prorusul Tomislav Nikolici si-a recunoscut la scurt timp infrangerea dupa anuntarea castigatorului scrutinului, considerat un referendum cu privire la viitorul tarii in Uniunea Europeana.
"Va informez ca Boris Tadici a castigat cel mai probabil alegerile prezidentiale si ca avansul sau este de doua procente", a declarat Nikolici la sediul formatiunii sale, Partidul Radical Sarb (SRS).
Alegerile s-au desfasurat intr-o atmosfera tensionata in legatura cu privincia Kosovo, ai carei lideri au anuntat ca isi vor proclama independenta imediat dupa scrutin, indiferent de rezultatul votului. Participarea la vot a atins 67,6% (peste 4,5 milioane de alegatori din totalul de aproximativ 6,7 milioane inscrisi), fata de 61 la suta in primul tur de scrutin, care a avut loc in urma cu doua saptamani.
Unii analisti sunt de parere ca victoria lui Boris Tadici la alegerile prezidentiale in fata candidatului nationalist Tomislav Nikolici risca sa genereze o noua disputa cu privire la viitorul tarii, putand periclita coalitia aflata la guvernare.
Analistul Djordje Vukadinovici considera inevitabil sfarsitul coalitiei aflata la guvernare din cauza refuzului premierului Vojislav Kostunita de a accepta un acord politic cu Uniunea Europeana si a respingerii unei misiuni europene in Kosovo. "Partidul Democrat al lui Tadici va ameninta cu convocarea de alegeri parlamentare anticipate, iar Kostunita cu formarea unui guvern cu radicalii lui Nikolici", a declarat Vukadinovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO