Politică externă

Principalele prevederi ale acordului din Congresul SUA pentru evitarea "prăpastiei fiscale"

Principalele prevederi ale acordului din Congresul SUA...

Autor: Radu Bostan

02.01.2013, 13:22 471

Congresmenii democraţi şi republicani din Washington au ajuns în sfârşit la un acord pentru evitarea, măcar temporar, a "prăpastiei fiscale", o serie de măsuri de austeritate care ar fi intrat automat în vigoare la începutul anului. Dacă "prăpastia" nu era evitată, economia SUA ar fi intrat în recesiune, trăgând după ea şi economia mondială, scrie Reuters.

SUA se aflau pe drumul către "prăpastia fiscală" din cauza expirării iminente a unor facilităţi fiscale introduse în timpul administraţiilor Bush şi Obama. În plus, începutul anului 2013 ar fi adus şi tăierea cheltuielilor guvernamentale cu 110 miliarde de dolari, în baza unui acord bipartizan din 2011. Acordul, încheiat în timp ce congresmenii se certau pe limita de îndatorare a SUA, prevedea reduceri drastice de cheltuieli tocmai pentru a determina formarea unui consens asupra unor alternative de reducere a deficitului bugetar.

O victorie pentru preşedintele Barack Obama, reales în noiembrie, este că republicanii au acceptat, strângând din dinţi, să mărească taxele pentru americanii bogaţi. Bugetul de stat va încasa suplimentar 620 miliarde de dolari în următorii zece ani, din impozite mai mari pentru gospodăriile bogate şi în urma eliminării unei părţi din cheltuielile deductibile. Pachetul aprobat de Congres majorează taxele pe veniturile de peste 400.000 dolari pe an la 39,6% de la 35% şi pe cele pe profiturile din investiţii la 20% de la 15%.

Planul prezentat în campania electorală de Obama stabilea pragul de venituri peste care americanii ar fi plătit taxe mai mari la 200.000 dolari pe an, sau 250.000 pentru cupluri.

În acelaşi timp, pentru a proteja gospodăriile sărace şi pe cele din clasa mijlocie, scutirile de taxe introduse în 2001 de administraţia preşedintelui republican George W. Bush vor fi extinse timp de încă cinci ani pentru familiile cu venituri mai mici de 400.000 dolari pe an.

Asigurările de şomaj au ieşit "tefere" din negocieri şi două milioane de oameni vor beneficia timp de încă un an de aceste ajutoare.

Toţi angajaţii vor plăti însă între 1.000 şi 2.000 dolari în plus bugetului de asigurări sociale, după expirarea reducerii cu 2% a ratei contribuţiilor, introdusă în 2010 şi extinsă ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO