Politică externă

Presedintia UE denunta "ambitiile hegemonice" ale SUA

06.03.2003, 00:00 13

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni in sedinta publica, maine, la nivel de ministri de Externe pentru a discutat ultimul raportul intocmit de de seful inspectorilor pentru dezarmare a Irakului Hans Blix, referitor la dezarmarea Irakului si la cooperarea Bagdadului cu Natiunile Unite. Rezultatul discutiilor va fi hotarator pentru votul din Consiliu asupra rezolutiei inaintate de SUA, Marea Britanie si Spania, document in care se cere autorizarea pentru folosirea fortei impotriva Irakului. Secretarul de stat american Colin Powell a anuntat, marti seara, ca SUA vor decide, la inceputul saptamanii viitoare, data la care vor cere Consiliului sa examineze rezolutia adaugand, insa, Statele Unite si aliatii sai vor ataca Irakul indiferent de rezultatul votului din Consiliu.
"Cred ca saptamana viitoare va trebui sa ne gandim extrem de serios la urmatoarea etapa. Inspectorii nu dispun de mijloace de a-i face pe irakieni sa coopereze. Acestia ar fi trebuit sa coopereze si, daca nu au facut acest lucru, au pierdut ultima sansa care le-a fost oferita si trebuie sa suporte consecintele grave", a afirmat Powell. El s-a declarat "din ce in ce mai optimist" ca rezolutia va intruni cele noua voturi din cinsprezece necesare adoptarii ei in Consiliu.
Pe de alta parte, Powell a recunsocut ca respingerea, saptamana trecuta, de catre Parlamentul turc a motiunii inaintata de Guvernul de la Ankara referitoare la stationarea de trupe americane in Turcia, obliga Statele Unite "sa isi ajusteze planurile", dar nu va impiedica fortele americane "sa isi atinga obiectivele"
In ciuda optimismului lui Powell, nu se intrevede o schimbare in atitudinea membrilor Consiliului de securitate. Rusia a anuntat nu exclude posibilitatea utilizarii dreptului de veto in Consiliul. Surse diplomatice de la Paris au apreciat ca este putin probabil ca proiectul de rezolutie sa obtina cele noua voturi, astfel incat, pentru moment, Franta nu pune problema recurgerii la dreptul sau de veto.  Presedintele francez, Jacques Chirac, a discutat marti seara cu omologul sau rus, Vladimir Putin, cei doi lideri constatand ca "Franta si Rusia isi mentin aceeasi abordare" privind criza irakiana. Aflat la Londra, ministrul rus de externe Igor Ivanov a afirmat ca, in caz de necesitate, Rusia ar putea face uz de dreptul de veto, precizand ca o abtinere de la vot nu este o optiune pentru tara sa.
Premierul grec, Costas Simitis, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a denuntat, implicit, "ambitiile hegemonice" ale Statelor Unite, a anuntat presa elena de ieri. "Aceasta perioada este dificila pentru pace, deoarece, in timp ce toti au pe buze acest cuvant si declara ca lupta pentru pace, interesele, ambitiile hegemonice, dorintele de a controla si de a conduce lumea raman vii", a declarat Simitis, facand o referire la politica Statelor Unite.
El si-a exprimat regretul pentru faptul ca UE nu are posibilitatea de a impune o anumita directie, dar a  apreciat ca Uniunea "poate crea un anumit climat, poate deveni ecoul necesitatii" de a evita razboiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO