Politică externă

Premierul Gordon Brown strange fonduri pentru alegeri anticipate

02.08.2007, 18:59 18

Gordon Brown, prim-ministrul britanic, a cerut liderilor laburisti o trecere in revista a membrilor formatiunii si a instruit partenerii sa demareze eforturile de strangere de fonduri in cadrul masurilor de pregatire pentru alegerile generale din toamna.
Un oficial al Partidului Conservator (in opozitie) a afirmat ca Brown i-a avertizat pe colegii sai de partid ca va putea organiza alegeri anticipate cel mai curand in luna octombrie, folosindu-se astfel de prerogativa pe care o are.
Pot confirma ca partidul a fost alertat in privinta unui scrutin care va putea avea loc cel mai devreme in toamna", a declarat Martin Salter, vicepresedintele Partidului Conservator.
Una dintre prerogativele unui premier britanic este ca poate organiza alegeri anticipate cand vrea si de obicei le organizeaza cand partidul sau este pe val. Alegerile la termen in Marea Britanie sunt in 2009.
Partidul Laburist a inceput deja negocierile cu posibilii investitori si bancheri, iar acest lucru reprezinta cel mai clar semn ca premierul britanic se gandeste sa organizeze alegeri. In acest fel, el profita de rata de popularitate ridicata de care se bucura impreuna cu formatiunea sa, care i-ar putea aduce victoria.
Partidul Laburist spera ca speculatiile privind convocarea de alegeri anticipate vor exercita presiuni asupra liderului conservator David Cameron intr-un moment in care acesta este aspru criticat de o serie de membri ai formatiunii. Laburistii sutin ca perspectiva alegerilor anticipate in octombrie contribuie la derularea eforturilor de colectare de fonduri, dar si la autodisciplinarea membrilor partidului.
Totusi, Brown, preocupat de nevoia de a mentine credibilitatea amenintarilor, a inceput sa faca pasii necesari pentru organizarea unui scrutin in toamna.
Potrivit liderilor laburisti, premierul britanic a facut o trecere in revista a organizatiei si a accelerat pregatirile pentru trasarea agendei electorale, inainte de a se deplasa la Washington. Daca premierul va anunta la conferinta Partidului Laburist, din 23-27 septembrie, ca doreste sa organizeze alegeri anticipate, ziua in care acestea se vor desfasura va fi 18 octombrie. Alegerile generale presupun 17 zile lucratoare intre dizolvarea formala a parlamentului si ziua alegerilor.
Parlamentarii laburisti au primit instructiuni sa lucreze si pe timpul verii pentru initierea de campanii in cadrul circumscriptiilor din care provin in perspectiva ofensivei nationale impotriva conservatorilor.
"Fondurile nu au fost inca stranse, dar au loc negocieri discrete cu bancherii in privinta imprumuturilor si donatiilor care ar fi fost oferite cu un an mai tarziu", a declarat un laburist.
Principala provocare pentru Partidul Laburist nu este colectarea de fonduri, desi formatiunea are datorii de 25 de milioane de lire sterline, ci recrutarea de personal experimentat, desemnarea candidatilor si aprobarea programului de campanie intr-o perioada atat de restransa. Laburistii au achizitionat deja computere sofisticate pentru a le folosi in campanie.
Investitorii au inceput sa reapara dupa ce Brown a devenit premier. Oficialii de rang inalt ai partidului considera si mai multi se vor ivi odata cu scrutinul apropiat, desi ei considera ca Brown ar prefera mai multi investitori straini, uniuni si o mai mare proportie a investitorilor mici, mai degraba decat sa se bazeze pe cativa oameni bogati care sa finanteze campania.
Cel mai presant lucru e angajarea noului personal cu experienta politica, dupa o criza financiara din urma campaniei electorale din 2005, care a obligat partidul sa-si reduca mult cheltuielile.
"Va fi nevoie, probabil, sa dublam staff-ul in unele zone ale tarii, acolo unde este urgenta nevoie. O sa trebuiasca sa angajam oameni repede. Iti trebuie un anumit nivel de cunostinte ca sa lucrezi intr-o campanie electorala. Si oamenii, odata angajati, trebuie sa stie asta", a declarat o sursa din cadrul Partidului Conservator.
In timp ce Brown sugereaza organizarea de alegeri anticipate, adversarul sau politic, David Cameron, liderul Partidului Conservator, a plecat in vizita la Kabul, unde s-a intalnit cu oficialii afgani si cu trupele britanice. Aceasta vizita reprezinta o incercare a lui Cameron de a indrepta imaginea sa si credibilitatea slaba din sondaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO