Politică externă

Powell va prezenta peste o saptamana dovezile impotriva Irakului

30.01.2003, 00:00 14

Presedintele american George W. Bush a avertizat in discursul privind starea natiunii, rostit marti noaptea, asupra pericolelor reprezentate de regimurile dictatoriale. El a reafirmat faptul ca Irakul a incalcat rezolutiile ONU si a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate, la data de 5 februarie, pentru ca secretarul de stat Colin Powell sa prezinte dovezile detinute de americani impotriva regimului de la Bagdad. Presedintele a spus ca Washingtonul detine dovezi referitoare la legaturile dintre regimul de la Bagdad si teroristi, inclusiv membri ai retelei al-Qaida.
"In secret si fara a lasa urme, Irakul ar putea da una dintre armele sale ascunse teroristilor sau i-ar putea ajuta sa-si fabrice propriul arsenal", a subliniat George W. Bush, adaugand ca tara sa va depune eforturi pentru ca acest lucru sa nu se intample si ca Statele Unite sunt pregatite sa conduca o coalitie pentru dezarmarea fortata a lui Saddam Hussein.
Premierul britanic, Tony Blair, a reluat ieri acuzatiile lansate de presedintele american la adresa regimului de la Bagdad. "Nu stim sa existe dovezi potrivit carora Irakul s-ar fi implicat in organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001", a declarat Tony Blair in fata Camerei Comunelor. "Cu toate acestea, suntem convinsi de existenta unor legaturi intre al-Qaida si Irak, desi nu cunoastem amploarea exacta a acestor relatii", a adaugat seful guvernului britanic.
Seful diplomatiei germane, Joschka Fischer s-a declarat multumit de decizia americanilor privind convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate. "Este important ca toate deciziile privind Irakul sa fie luate de Natiunile Unite", a spus el.

Naveta diplomatica
O serie intreaga de reuniuni diplomatice au loc inainte de reuniunea Consiliului de Securitate ONU din 5 februarie:
JOI, 30 ianuarie - Presedintele american, George W. Bush, il va primi la Casa Alba pe premierul italian, iar seful guvernului britanic se va intalni, la Madrid, cu omologul sau spaniol, Jose Maria Aznar.
VINERI, 31 ianuarie - George W. Bush il primeste, la Camp David, pe Tony Blair, cel mai apropiat aliat in actuala criza din Irak.
SIMBA„a€šTA„a€š, 1 februarie - Germania, care se opune lansarii unui razboi impotriva Irakului, va prelua, pentru o luna, presedintia Consiliului de Securitate al ONU.
DUMINCA„a€š, 2 februarie - Premierul italian, Silvio Berlusconi, se va intalni, la Moscova, cu presedintele rus, Vladimir Putin.
LUNI, 3 februarie - Tony Blair va discuta, la Paris, cu presedintele francez, Jacques Chirac, despre criza irakiana. La New York, Germania va organiza discutii bilaterale cu reprezentantii tarilor membre ale Consiliului de Securitate.
MARtI, 4 februarie - Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, se va intalni, la Moscova, cu omologul sau rus, Vladimir Putin.
De rezultate reuniunii din 5 februarie depinde lansarea unei campanii militare contra Irakului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO