Politică externă

Powell da examen in Consiliul de Securitate

05.02.2003, 00:00 14

Secretarul de stat american, Colin Powell, va prezenta astazi in fata Consiliului de Securitate al ONU dovetile detinute de Statele Unite impotriva regimului de la Bagdad.
Chiar daca nu dispune de probe concrete impotriva lui Saddam Hussein, Powell va prezenta astazi responsabililor Natiunilor Unite  toate informatiile detinute de americani care ii acuza pe irakieni: necooperarea cu inspectorii, programele de inarmare si relatiile co organizatiile teroriste.
Expertii americani au informatii conform carora politia secreta irakiana i-a invatat pe membrii retelei teroriste al-Qaida sa foloseasca gaze neurotoxice, releva ieri publicatia The New Yorker, care adauga ca un grup radical islamist, care are legaturi cu reteaua lui Osama ben Laden, se adaposteste in nordul Irakului. CIA ar dispune de asemenea de informatii serioase referitoare la un cetatean irakian, care este omul de legatura intre serviciile de securitate ale lui Saddam Hussein si gruparea radicala islamica Ansar al-Islam, sustine The New Yorker.
Marea Britanie, care continua pregatirile de razboi, lucreaza in prezent si la proiectul viitoarei rezolutii privind Bagdadul, ce va fi prezentata Consiliului de Securitate la 14 februarie, dupa cel de-al doilea raport al inspectorilor din Irak. Documentul va avea ca scop autorizarea unei actiuni miltiare impotriva lui Saddam Hussein, conform surselor citate de Finmancial Times.
Anticipand temerile din lumea araba in privinta razboiului, William Burns, adjunctul lui Powell ce se ocupa de Orientul Mijlociu a declarat ieri ca nu exista o lista a liderilor arabi care vor fi inlaturati de la putere dupa Saddam Hussein. El a lasat insa sa se inteleaga ca Statele Untie doresc modificari la varf in regiune.
Europenii raman in continuare divizati in privinta Irakului.  Initiativa presedintiei UE de a organiza o reuniune speciala privind situatia din zona Golfului a fost sustinuta de majoritatea membrilor UE, insa Atena nu va lua o decizie decat dupa reuniunea de astazi a Consiliului de Securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO