Politică externă

Powell: Am gresit si trebuie sa traiesc cu asta

31.03.2005, 00:00 14

Fostul sef al diplomatiei americane, Colin Powell recunoaste ca a facut greseli in pregatirea razboiului din Irak.


Intr-un interviu acordat in exclusivitate revistei germane Stern - redactia a publicat fragmente pe site-ul sau de internet, insotite de comentarii - fostul ministru de externe american afirma, spune Stern, cu regret: "Am facut prea mult zgomot". Powell estimeaza ca cearta diplomatica cu "vechea Europa" a fost provocata de luarile de po-zitie prea transate ale Statelor Unite.


Potrivit comentariului publicatiei germane, "Powell confirma ca au existat diferente de vederi chiar in sanul administratiei Bush", in privinta razboiului. In sfarsit, referindu-se la prestatia sa in fata Consiliului de Securitate al ONU, la 5 februarie 2003, atunci cand a prezentat informatii false privind armele de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein, Colin Powell si-a exprimat regretul intr-un mod foarte clar.


"Atunci nu stiam ca informatiile sunt false. Sute de mii de oameni au vazut acele imagini (depozitia sa in fata ONU - n.n.) la televizor. Voi ramane in istorie drept omul care a prezentat acele lucruri. Trebuie sa traiesc cu asta."


In preajma razboiului din Irak, presa relata disputele din sanul administratiei americane legate de declansarea razboiului. In tabara celor care aveau rezerve se numara Colin Powell. In cea a neoconservatorilor, dornici de razboi, era ministrul apararii Donald Rumsfeld, dar si Paul Wolfowitz, adjunctul sau. Mai era si John Bolton, subsecretar de stat insarcinat cu dezarmarea.


Rumsfeld s-a remarcat prin virulenta cu care a atacat Europa (este autorul sintagmei vechea Europa). Wolfovitz este considerat de multi artizanul razboiului, iar Bolton s-a remarcat prin criticile la adresa Natiunilor Unite si a secretarului general Kofi Annan. Colin Powell a plecat din administratia Bush, Rumsfeld a ramas. Intr-un fel, destinul celorlalti trei - Wolfowitz, Bolton si Annan - se hotaraste in aceste zile si, cum se va aranja el, depinde si de pozitia lor in razboiul din Irak.


Wolfowitz va fi, fara indoiala, seful Bancii Mondiale. A fost nominalizat pentru aceasta functie de George W. Bush. Europenii au fost consternati, dar au fost nevoiti sa-l inghita. Ieri, Wolfowitz s-a intalnit cu ministrii de finante ai UE si a promis ca Uniunea va fi bine reprezentata la Banca Mondiala. Cel mai probabil adjunctul sau va fi un francez, presedintele Clubului de la Paris, Jean Pierre Landau.


Dar aceasta numire nu este singura controversata. Bush l-a nominalizat pe John Bolton pentru functia de ambasador al SUA la ONU, lucru care a produs surprize nu doar la Natiunile Unite, ci si in tara. Inainte de razboi, Bolton a aparat interventia americana afirmand ca ONU nu poate interveni pentru ca nu este capabila si a sugerat, chiar, ca institutia ar trebui desfiintata pentru ca nu-si are rostul.


Iata de ce aproximativ 60 de ambasadori americani i-au solicitat sefului Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, Richard Lugar, sa se opuna numirii lui John Bolton in functia de reprezentant diplomatic al Statelor Unite la ONU.


Scepticismul lui Bolton "in ceea ce priveste operatiunile ONU de mentinere a pacii, finantarea acestora de catre SUA, precum si initiativele impotriva Curtii Penale Internationale (...) va face dificila pentru Statele Unite exercitarea rolulului de lider" in timpul mandatului sau, au apreciat ambasadorii. Candidatura sa va fi analizata de Senat la 7 aprilie.


In ceea ce-l priveste pe Kofi Annan pozitia sa in fruntea ONU este zdruncinata si asta tot intr-o afacere care priveste Irakul. El este criticat (dar nu acuzat)  intr-un raport independent in legatura cu implicarea fiului sau, Kojo, in programul ONU petrol contra hrana. Concret, fiul lui Annan a lucrat la o firma elvetiana care avea contracte cu ONU si care trebuia sa inspecteze importurile de marfuri in Irak, in cadrul programului amintit. Kojo a ascuns aceasta relatie, iar o comisie de ancheta a stabilit ca el a fost platit si dupa ce a plecat de la acea firma. A aparut suspiciunea ca el a primit comisioane pentru ca tatal sau sa favorizeze Cotecna, firma la care lucra. Apropiati ai secretarului general au spus ca el ar putea sa-si dea demisia, desi Annan a negat acest lucru. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO