Politică externă

Polonia nu mai crede in relatia speciala cu Franta si Germania

24.02.2006, 21:34 35

Presedintele polonez, Lech Kaczynski, nu mai este convins de utilitatea mentinerii "Triunghiului de la Weimar", o structura de consultari intre Germania, Franta si Polonia instituita dupa caderea comunismului. Inainte de vizita sa la Paris, Kaczynski a precizat ca trilaterala franco-germano-poloneza va fi unul din principalele subiecte pe care le va aborda in cadrul convorbirilor cu omologul sau francez, Jacques Chirac.

"Trebuie sa definim clar rolul Triunghiului de la Weimar. Eu insumi incerc sa aflu raspuns la intrebarea care poate fi rolul acestor trei tari, ce se numara, in acelasi timp, printre cele mai mari sase state din UE. Pentru mine, in acest moment, intrebarea ramane deschisa", a spus Kaczynski.

"Sunt dispus sa accept orice fel de formule. Dar nu pot actiona in numele altor tari din Europa Centrala fara un mandat clar si precis din partea acestor tari", a mai spus Kaczynski, care este cunoscut ca un pro-american convins si a avut in repetate randuri in timpul campaniei electorale remarce critice la adresa Berlinului.

De asemenea, seful statului polonez a castigat campania electorala de anul trecut pe baza unei platforme eurosceptice, el pronuntandu-se impotriva adoptarii Tratatului Constitutional European si a aderarii tarii sale la zona euro.

Triunghiul de la Weimar este o initiativa a ministrilor de externe german si francez, Hans-Dietrich Genscher si Roland Dumas, care au decis, in 1991, sa includa Polonia la unele dintre numeroasele lor consultari bilaterale. Initiativa poarta numele orasului Weimar, din estul Germaniei, unde a avut loc prima intalnire trilaterala. Ulterior, ea a luat amploare, sefii de stat si de guvern ai celor trei state intalnindu-se in mod regulat. Polonia este cel mai mare din fostele state satelit ale Uniunii Sovietice din Europa de Est, iar tranzitia sa catre democratie si capitalism a fost considerata cruciala pentru evolutia intregii zone a Europei Centrale si de Est.

Ministerul francez al Afacerilor Externe a raspuns, ieri, indoielilor exprimate de presedintele polonez, afirmand ca "Triunghiul de la Weimar si-a demonstrat utilitatea si isi mentine ratiunea de a fi". "Aceasta initiativa

si-a demonstrat utilitatea, mai ales in timpul perioadei care a precedat ade-rarea la Uniune a Poloniei si a celorlalte tari din Europa Centrala", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Presedintele Kaczynski a mai declarat ca nu este incantat de simbolul instalatorului polonez, pe care numerosi politicieni francezi l-au utilizat in campania pentru referendumul asupra Constitutiei europene din primavara anului 2005.

"Personal, sunt deranjat de aceasta imagine", a spus Kaczynski. "Tara noastra este perceputa ca o tara de instalatori, in conditiile in care suntem o tara de juristi, care cunosc foarte bine limbile straine, suntem o tara cu informaticieni foarte buni, cu excelenti matematicieni. As prefera, prin urmare, ca tara mea sa fie cunoscuta si pentru acest aspect", a subliniat seful statului. Intelectual catolic apropiat Miscarii Solidaritatii, Lech Kaczynski este cunoscut pentru patriotismul sau fervent si pentru conservatorismul in chestiunile sociale.

Imaginea instalatorului polonez a fost vehiculata de opozantii Tratatului constitutional, care au simbolizat astfel perspectiva muncitorilor veniti din estul Uniunii pentru a lucra, pe salarii mici, in vechile state membre UE.

In cursul convorbirilor sale cu presedintele Jacques Chirac, Lech Kaczynski va incerca sa-l convinga ca Franta sa-si deschida piata muncii pentru toti muncitorii polonezi, incepand din luna mai. "Vom discuta despre acest aspect, chiar daca este de competenta guvernelor", a precizat Lech Kaczynski, exprimandu-si speranta ca problemele "vor fi rezolvate, chiar daca nu exista o certitudine in acest sens".

In momentul extinderii europene din mai 2004, Franta, alaturi de alte 11 state vechi membre UE, a mentinut, cu titlu provizoriu, obligativitatea obtinerii permisului de munca, adesea in limitele unor cote, pentru cetatenii din Cehia, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia si Ungaria.

Cele 12 state trebuie sa decida, pana la sfarsitul lunii aprilie, daca vor prelungi valabilitatea acestor masuri pentru inca trei ani, daca le vor suspenda sau daca vor opera unele modificari. Finlanda a decis sa-si deschida total piata de munca, asa cum au facut-o, inca din mai 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia.

La inceputul lunii, Comisia Europeana a recomandat sa fie urmat acest exemplu, afirmand ca teama de "instalatorul polonez" este "disproportionata".

Dupa vizita sa la Paris, Kaczynski urmeaza sa mearga, la 8 martie, la Berlin, unde va discuta cu presedintele german Horst Koehler si cancelarul Angela Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO