Politică externă

Pierre Moscovici, kingmaker-ul cu origini româneşti, ar putea face parte din guvernul lui François Hollande

Pierre Moscovici, kingmaker-ul cu origini româneşti, ar putea face parte din guvernul lui François Hollande

Autor: Andrei Cîrchelan

08.05.2012, 00:04 473

Coordonatorul campaniei electorale care i-a adus victoria lui François Hollande, Pierre Mos­covici (foto dreapta), ar putea face parte din guvernul alcătuit de Hollande, cel mai probabil pe poziţia de ministru de externe, potrivit unui sondaj citat de TF1.

Moscovici s-a născut în 1957 la Paris. Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut la Brăila într-o familie de evrei în 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a plecat din România în Franţa în 1948.

Înainte de 1984, Pierre Mos­co­vici a fost membru al Ligii Co­muniste Revoluţionare, pe care a părăsit-o ulterior pentru a se alătura Partidului Socialist, unde a rămas până în prezent.

De-a lungul carierei politice, Moscovici fiul a ocupat diverse poziţii în consilii locale şi regionale, ajungând în cele din urmă să deţină funcţia de ministru al afacerilor europene între 1997 şi 2002.

Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului Eu­ropean pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El chiar a declarat la un moment dat în Parlamentul Eu­ropean că se simte "pe jumătate român".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO