Politică externă

Pentru a-i linisti pe francezi, Chirac infiereaza liberalismul cu manie gaullista

25.03.2005, 00:00 10

Summit-ul sefilor de state si de guverne ai UE, de la Bruxelles, pare ca a fost organizat, in intregime,  in beneficiul presedintelui francez, Jacques Chirac.


I-a ieSit totul. Fara sa recurga la nici un "santaj" - se practica uneori la Bruxelles -, el a obtinut ce a vrut, vocea lui a acoperit tot murmurul. A reusit sa-si impuna punctul de vedere pentru revizuirea pactului de stabilitate si crestere, e drept nu a fost doar dorinta lui. I-a convins pe liderii europeni sa reformeze directiva Bolkestein, privind liberalizarea serviciilor. Iar la sfarsit, a aruncat o piatra in gradina britanicilor, sugerand ca Uniunea Europeana trebuie sa retraga Londrei facilitatile de care se bucura, inca de acum 20 de ani, la plata contributiei sale catre bugetul Uniunii.


Pregatiti sa intareasca tabara franceza a partizanilor Constitutiei europene, liderii UE au acceptat, marti si miercuri, fara murmur, sa revizuiasca directiva Bolkestein - dupa numele fostului comisar pentru piata interna -, una dintre cauzele presupuse pentru care 52% dintre francezi spun ca se opun Constitutiei europene, care va fi referendata, in Franta, in luna mai. Directiva, care prevede liberalizarea totala a pietei serviciilor, a devenit, in ultima vreme, mai ales in randul stangii europene, exemplul sublim al "derivei" Europei ultraliberale.


Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a acceptat si el sa revizuiasca directiva incriminata, unul dintre pilonii Strategiei de la Lisabona, aparata de Barroso, care isi propune ca, in 2010, UE sa devina cea mai puternica economie a lumii.


Imbatat de succes si fara nici un sentiment pentru colegii sai europeni care au acceptat, de dragul Frantei, sau cel putin a Constitutiei, revizuirea, dar nu si suprimarea directivei, Chirac a anuntat, la iesirea de la summit, ca a reusit sa impuna retragerea ei. Este un gest care i-a pus pe multi pe ganduri.


"Le intelegem teama (de respingere, in Franta, a Constitutiei europene - n.n.), dar scopul final este o totala liberalizare a pietei serviciilor", avea sa comenteze premierul polonez,  Marek Belka.


Sindicatele franceze se tem ca, dupa liberalizarea serviciilor in UE, mana de lucru ieftina din est va invada Franta, cu riscul pierderii locurilor de munca. Iar Jacques Chirac nu s-a dat in laturi sa vorbeasca ca un stangist, doar-doar i-o mai imbuna pe francezi si le obtine sprijinul pentru Constitutie.


Potrivit Le Figaro, conservator, comentand o manifestatie sindicala, la Bruxelles, impotriva unei Europe atat de liberale, Chirac, cunoscut pentru vederile sale de dreapta, a afirmat: "A fost o demonstratie demna. Sindicatele sunt indignate pe buna dreptate. Propunerea initiala a directivei Bolkestein avea un caracter constrangator". Liderii europeni de dreapta au refuzat sa comenteze mania proletara a lui Chirac, iar socialistii au zambit. "Avem un nou socialist printre noi: e al dracului de simpatic".


Tony Blair - care de dragul lui Chirac a acceptat revizuirea directivei Bolkestein, la care Marea Britanie tine - nu a comentat nici el, dar a spus ca discursul este unul de uz intern.




Chirac tradatorul


Cum sa inteleaga atunci Londra agresivitatea cu care, la doua ore dupa summit, Jacques Chirac s-a lansat impotriva "cecului britanic", despre care a spus ca, pur si simplu, trebuie suspendat?


Raspunsul se afla in paginile ziarelor britanice. "Chirac, tradatorul", "Chirac l-a tradat pe Blair", "Chirac l-a pocnit pe Blair pe la spate", sunt doar cateva titluri aparute in presa din Albion, dupa declaratiile lui Chirac.


Concret, Jacques Chirac cere retragerea "cecului britanic", un "cadou", de aproximativ 3,5 miliarde de euro, de care tara beneficiaza, in fiecare an, de 20 de ani incoace.


In 1984, premierul britanic, Margaret Thatcher, a obtinut de la UE (mai precis de la fostul presedinte francez Fran?ois Mitterand) ca tara sa sa contribuie mai putin ca alti membri la bugetul Uniunii. Concret, o mare parte din contributia Marii Britanii ii este restituita la finalul exercitiului financiar. Thatcher a pretextat atunci ca tara sa este mai putin dezvoltata si beneficiaza de mai putine subventii agricole comunitare. Pentru Franta, aceasta situatie este acum caduca, ratiune impartasita si de Comisia Europeana, dar si de alte tari, asemenea Germaniei. "Nu vom putea, cu adevarat, sa avem un echilibru bugetar mai convenabil decat daca este repus in discutie cecul britanic care nu se mai justifica", declara Chirac.


Presa britanica remarca faptul ca, dupa ce a beneficiat de sprijinul lui Blair pentru a reexamina directiva liberalizarii serviciilor - care va creste sustinerea francezilor pentru Constitutia Europei -, drept multumire, Chirac "l-a lovit (pe premierul britanic - n.n.) pe la spate". The Daily Telegraph, de dreapta, crede ca este vorba "de o umilire greu de inghitit", tabloidul The Sun, spune ca "tradarea" s-a petrecut la doar cateva ore dupa despartirea celor doi. Financial Times estimeaza ca Chirac a facut rau "fragilei unitati manifestate de Uniunea Europeana la summit-ul de la Bruxelles".


Oricum, Londra este decisa sa-si vanda scump pielea, iar Blair este oricum la mare ananghie. Are alegeri peste cateva luni, iar o revocare  a "cecului" britanic i-ar aduce nu doar deservicii electorale. I-ar indarji, probabil, si mai mult pe euroscepticii britanici, si asa prea multi la numar.


Ministrul de externe Jack Straw a spus ca Marea Britanie va uza de dreptul sau de veto, pentru blocarea unei decizii de eliminare a cecului britanic. Aceasta ridicare la arme probeaza, in orice caz, ca cearta pentru bugetul pe termen lung al UE (2007-2013) ar putea sa inceapa mai devreme. In orice caz, discutiile vor fi dure si este greu de spus daca ele s-ar putea finaliza in iunie, asa cum doreste presedintia luxemburgheza a UE.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO