Politică externă

Ostaticele italiene s-au intors la Roma

30.09.2004, 00:00 11



Cele doua ostatice italiene care fusesera rapite in urma cu trei saptamani au aterizat aseara la Roma, spre bucuria opiniei publice din aceasta tara.



Simona Pari si Simona Torretta au fost intampinate de premierul Silvio Berlusconi, cel care a spus ca traieste un real moment de bucurie. Starea lor de spirit, asa cum este descrisa de presa italiana si cum s-a vazut la televiziunile din intreaga lume, pare buna.



De altfel, una dintre ele a spus ca se simte bine si ca a fost tratata cu mult respect de catre rapitori. Nu se stie prea mult despre rebelii irakieni care le-au luat ostatice pe cele doua femei care ajunsesera in Irak in misiuni de caritate - erau implicate in proiecte umanitare care priveau alimentarea cu apa si scolile. Amandoua au 29 de ani. Exista informatia ca, pe tot parcursul recluziunii, femeile nu au putut vedea chipul rapitorilor - au purtat tot timpul cagule care nu lasau sa se intrevada nici un detaliu fizionomic.



Cum s-a facut de au fost eliberate, nu se stie precis. In presa care apare la Roma au existat informatii potrivit carora pentru eliberarea celor doua autoritatile ar fi platit o rascumparare de un milion de dolari. Guvernul italian a spus ca nu este adevarat. Acestia mai cerusera in schimbul eliberarii celor doua tinere si retragerea trupelor pe care Berlusconi le-a trimis in Irak. Nici nu s-a pus problema, din punctul de vedere al Romei, ca o astfel de solicitare sa fie acceptata. La fel se mai ceruse si in cazul a doi alti italieni care au fost decapitati, cu cateva luni in urma.



Rebelii irakieni se pare ca negociaza in ultima vreme. Mai precis, in ultimele saptamani. Doi ziaristi francezi, rapiti acum o luna, se pare ca sunt inca in viata, desi a expirat de mult termenul pe care il acordasera gherilele care-i tin in custodie. In acest caz, conditia a fost ca (daca Franta tot nu are militari in Irak) sa nu se mai aplice o lege care interzice purtarea valului islamic in scolile publice. Nici autoritatile franceze nu au tinut cont de amenintare, dar au negociat indelung eliberarea ziaristilor. Se pare ca in curand vor fi eliberati.



Asa cum, la fel de curand, se pare ca va fi eliberat si un civil englez care a fost rapit acum doua saptamani, impreuna cu doi americani. Americanii au fost decapitati, iar crimele au fost transmise prin site-urile islamiste.



Englezul a apelat la clementa lui Tony Blair, pe care l-a implorat sa faca orice-i cer rapitorii pentru ca omul sa nu moara. Blair, ca si opinia publica britanica, nu a acceptat targul - eliberarea ostaticului contra retragerii trupelor britanice din Irak. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO