Politică externă

Opozitia liberala i-a invins pe comunisti in Moldova, dar schimbarea intarzie

30.07.2009, 18:15 25

Opozitia liberala formata din patru partide a castigat mai multe mandate decat comunistii in viitorul parlament al Republicii Moldova, dar scenariul optimist potrivit caruia oamenii lui Vladimir Voronin vor fi indepartati de la putere va putea fi confirmat sau infirmat abia peste cateva zile.

Comunistii lui Vladimir Voronin au obtinut in urma alegerilor 45,1% din voturi, insa nu au majoritatea mandatelor de deputati. Opozitia a obtinut, potrivit datelor preliminare, 53 de mandate in parlamentul unicameral care are 101 locuri. Insa lucrurile se complica abia aici. Parlamentul este cel care il desemneaza pe presedintele tarii, iar pentru asta este nevoie de 61 de voturi. Nici comunistii, nici opozitia nu il pot alege, asadar, pe presedintele tarii (prin propriile forte), cel care, in urma votului Parlamentului trebuie sa-l propuna pe primul-ministru.

Aceasta situatie ridica semne de intrebare cu privire la rezolvarea rapida a blocajului institutional de peste Prut.

Potrivit rezultatelor partiale anuntate de Comisia Centrala Elec-torala (CEC) din Republica Moldova, Partidul Comunist (PCRD) a primit 45,1% din voturi, Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) - 16,4 procente, Partidul Liberal (PL) - 14,4%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) - 12,6%, iar Alianta Moldova Noastra (AMN) - 7,4 procente.

Prezenta la vot a fost de 58%, fata de 54% din luna aprilie.

Protestele violente din aprilie, izbucnite dupa victoria Partidului Comunist in alegerile legislative si care au dus la haosul politic actual de la Chisinau, au avut ca rezultat o scadere cu 4% a acestei formatiuni la alegerile de miercuri.

Agentia France Presse considera ca desi opozitia moldoveana a devansat PCRM, acest lucru nu inseamna ca Republica Moldova a iesit din criza politica in care a plonjat dupa scrutinul din aprilie. Agentia considera insa ca rezultatele acestor alegeri sunt decisive pentru orientarea politicii externe a tarii, o victorie a opozitiei conducand la o ameliorare a relatiilor cu Romania si o apropiere de UE.

 

Marian Lupu, pionul central al alegerilor

Deznodamantul tensiunilor politice de la Chisinau depinde de alegerea pe care Marian Lupu - un personaj controversat, devenit vedeta in aceste zile peste Prut -, lider al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), o va face: ori va incheia o alianta cu Partidul Comunist, ori cu celelalte trei partide de opozitie.

Lupu a fost presedinte al Parlamentului pana in luna iunie. El a parasit Partidul Comunistilor la inceputul verii si s-a alaturat PDM. Partidul Democrat din Republica Moldova a cunoscut cea mai mare ascensiune la alegerile din iulie, fata de cele din aprilie, de 9%.

Publicatia rusa Kommersant a scris ca rezultatul alegerilor impune Moscovei sa caute un nou aliat la Chisinau, in locul liderului comunist Vladimir Voronin. Cotidianul relateaza ca diplomatii si politicienii rusi sustin ca Marian Lupu a fost "luat in vizor" drept posibil partener in Republica Moldova. Rusia a promis Moldovei un credit de 500 de milioane de dolari, vazut de analisti drept un ajutor electoral pentru comunisti. Dar banii nu au ajuns inca la Chisinau.

Cotidianul rus Moskovsky Komsomolets relateaza, pe de alta parte, ca Partidul Comunist ar putea incheia un acord cu Lupu si sa-i sustina candidatura la Presedintie, in schimbul posturilor de premier si presedinte al Parlamentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO