Politică externă

Olanda si Ucraina s-au retras din Irak

16.03.2005, 00:00 13


Coalitia multinationala din Irak a mai pierdut doi aliati, in aceste zile consumandu-se reintoarcerea trupelor olandeze si ucrainene de la Bagdad.


150 dintre militarii olandezi au sosit deja la Eindhoven acum doua zile, in timp ce ieri plecau de la Bagdad spre Kiev cam tot atatia militari ucraineni. Acestia sunt primele contingente din seria trupelor pe care cele doua tari le-au trimis in razboiul irakian.


Olanda anuntase de mai multa vreme ca isi va retrage trupele din Irak, insa in cazul Italiei exista o situatie neclara. La insistentele premierului Silvio Berlusconi, Senatul de la Roma a adoptat deja o rezolutie prin care se stabileste prelungirea misiunii trupelor italiene - 3.000 la numar - la Bagdad. Berlusconi domina Parlamentul italian cu coalitia fortelor de dreapta din aceasta tara, reunite in jurul partidului sau, Forza Italia.


Sprijinul insa al populatiei a scazut dramatic in ultimele zile. Italienii nu au fost indiferenti ca mai multi civili au fost ucisi in Irak. Primii civili luati ostatici si decapitati de catre rebelii de la Bagdad au fost doi italieni. Lor li s-au adaugat pana acum peste 20 de soldati care si-au pierdut viata in misiune. 19 au murit dintr-o data, iar Italia a trait zile de groaza atunci - era finele anului 2003, iar Nassiria a devenit un nume care aminteste de moartea carabinierilor italieni.


De doua saptamani insa, presa italiana si populatia in mod special dezbat si se indigneaza de uciderea unui agent secret care fusese trimis in Irak sa elibereze o ziarista luata ostatica, Giuliana Sgrena. Agentul secret a fost ucis intr-un incident cinic, chiar de catre fortele militare americane. Chiar relatiile americano-italiene au fost puse in pericol de uciderea agentului secret italian. Zilele acestea insa un general italian aflat la Bagdad a declarat ca americanii nu stiau de prezenta lui Nicola Calipari - este numele agentului secret - la Bagdad si nu aveau amanunte despre misiunea sa. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO