Politică externă

Obama, in primul discurs si prima conferinta: Trebuie sa salvam clasa de mijloc si industria auto

Obama, in primul discurs si prima conferinta: Trebuie sa salvam clasa de mijloc si industria auto

Barack Obama a fost surprins sa vada ca ziaristii prezenti la Chicago, la prima sa conferinta de presa tinuta in calitate de presedinte ales s-au ridicat in picioare la intrarea sa in sala, un "ritual" dedicat doar presedintelui in exercitiu (Foto: Rompres)

09.11.2008, 19:31 158

Astazi, Obama impreuna cu sotia sa, Michelle, sunt asteptati la Casa Alba pentru a se intalni cu actualul presedinte american, George W. Bush.

Obama, primul afro-american care va locui la Casa Alba, a atras atentia asupra celor 1,2 milioane de locuri de munca pierdute in acest an datorita crizei financiare, pe care a caracterizat-o ca fiind "cea mai mare provocare economica din viata nostra".
"Am pierdut 1,2 milioane de job-uri anul acesta si peste 10 milioane de americani sunt in acest moment someri. Zeci de milioane de familii se chinuiesc in prezent sa-si plateasca facturile si sa ramana in caminele lor. Povestile lor ne amintesc de faptul ca ne confruntam cu cea mai mare provocare economica din viata noastra si ca trebuie sa actionam rapid pentru a o rezolva", a spus Obama sambata in cadrul discursului sau.
Clasa de mijloc, categorie sociala ale caror interese le-a aparat in timpul campaniei electorale, trebuie ajutata imediat pe fondul crizei, a subliniat proapatul presedinte american. Ce inseamna insa in opinia lui Obama clasa de mijloc? Discursul sau este unul radical diferit de al neoconservatorilor republicani: taxe mai mari pentru bogati, spune el, concomitent cu ajutoare pentru cei cu venituri modeste. De pilda, Obama propune ca toti americanii sa aiba asigurari medicale intr-o tara in care, se stie, 44 de milioane de oameni nu sunt asigurati in niciun fel. Exista vreo sansa ca America sa adopte un fel de "model suedez", in care impozitele sunt, intr-adevar, mari, dar protectia sociala este pe masura?
"Sa-l acuzi pe Obama de socialism este deja mult prea mult. Obama nu propune decat sa redreseze baza sociala si bugetul. A-l acuza de socialism este o gluma proasta", crede analistul politic Cristian Parvulescu, profesor de stiinte politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative.
In luarile sale de pozitie de la finele saptamanii, Obama s-a concentrat pe aspecte care privesc locurile de munca, promitand, intre altele, salvarea sectorului auto pe care l-a numit "coloana vertebrala a economiei americane". "Mai intai avem nevoie de un plan de salvare pentru clasa de mijloc, plan care va consta in investirea in eforturi imediate pentru crearea de locuri de munca si pentru sprijinirea familiilor ale caror salarii se reduc si ale caror economii din intreaga viata dispar." El a atras atentia ca SUA nu isi permit la ora actuala sa amane rezolvarea unor probleme cheie din campania electorala precum "energia din surse regenerabile, sistemul de sanatate si ajutorarea clasei mijlocii".
"Nu subestimez enormitatea sarcinii pe care o avem. Am luat pana acum anumite masuri si mai avem nevoie de altele in urmatoarele luni. Unele dintre aceste decizii vor fi dificile, dar America este o tara puternica. Stiu ca vom reusi daca vom lasa deoparte partizanatul si daca vom lucra impreuna ca o natiune", a mai spus Obama.
Inca din campania electorala, Obama a prezentat un plan pentru ajutorarea clasei mijlocii in valoare de aproximativ 60 mld. dolari. Acesta presupune reduceri de impozite pentru firmele care creeaza locuri de munca si un moratoriu de 90 de zile pentru confiscarea proprietatilor celor care nu-si mai pot plati ipotecile la banci. Obama a mai declarat ca el si echipa sa economica in perioada de tranzitie (pana cand el isi va incepe mandatul la 20 ianuarie) - formata din experti economici, oficiali de la Washington si oameni de afaceri - vor incerca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a rezolva problemele economice grave din acest moment.
Noul lider american a apreciat faptul ca actualul presedinte George W. Bush l-a invitat luni (astazi - n.n) la Casa Alba si ca si-a oferit tot sprijinul pe perioada tranzitiei.
La randul sau, in cadrul discursului sau saptamanal radiofonic, George W. Bush l-a felicitat pe Obama pentru castigarea alegerilor din 4 noiembrie si a caracterizat victoria acestuia ca fiind un triumf pentru SUA.
Economia si clasa mijlocie au fost de asemenea subiectele centrale ale primei conferinte a lui Obama, organizata dupa castigarea alegerilor prezidentiale.
"Imediat dupa ce imi voi prelua functiile de presedinte, voi actiona impotriva acestei crize economice, luand toate masurile necesare pentru a diminua criza creditului, pentru a ajuta familiile muncitorilor si pentru a restabili cresterea si prosperitatea", a declarat Obama.
"Prioritatea mea va fi sa vedem cum vom creste economia si cum vom crea noi locuri de munca", a adaugat Obama.
Viitorul presedinte american si-a exprimat speranta ca membrii Congresului vor adopta rapid un plan de relansare. Daca acest lucru nu se va intampla, el a anuntat ca "prima masura" pe care o va lua in calitate de presedinte va fi aplicarea unui astfel de plan.
"Este necesar cat mai rapid un plan de relansare", a spus el.
Liderul democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, s-a pronuntat la sfarsitul saptamanii trecute intr-un articol publicat de Wall Street Journal in favoarea unui vot rapid asupra unui plan de relansare a economiei americane in doua etape: 60 - 100 de miliarde de dolari intr-o prima faza, inca din noiembrie, urmat de o masura complementara la inceputul anului viitor, care ar putea include o "scadere permanenta a impozitelor".
Obama a promis sa sustina si industria auto americana, dupa ce cel mai mare producator american, General Motors, a anuntat saptamana trecuta ca risca sa se confrunte cu o lipsa de lichiditati anul viitor.
"Vestile venite din sectorul auto in aceasta saptamana ne reamintesc dificultatile cu care se confrunta acest sector", a spus Obama. "Industria auto este coloana vertebrala a industriei americane" si joaca un rol esential in eforturile de reducere a dependentei tarii de importurile de petrol, a adaugat el.
Congresul a deblocat recent 25 de miliarde de dolari sub forma de garantii pentru imprumuturi care sa ajute constructorii americani sa dezvolte vehicule cu consum mai mic de combustibili. Cei trei mari constructori americani au solicitat alti 25 de miliarde de dolari.
Lumea intreaga incearca sa ghiceasca din declaratiile lui Obama reactiile sale viitoare care nu vor influenta doar America. Potrivit Reuters, presiunile pentru eliminarea secretului bancar elvetian vor creste odata ce administratia Obama va prelua Casa Alba in luna ianuarie, in conditiile in care Germania a cerut deja includerea Elvetiei pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale.
Barack Obama a numit UBS printre bancile care au ajutat "trisorii taxelor" si a sprijinit, in 2007, un proiect de lege impotriva paradisurilor fiscale offshore.
"Presiunea asupra Elvetiei va creste cu siguranta", a declarat la finele saptamanii seful Camerei de Comert Elvetiano-Germane, Martin Naville, pentru publicatia Tagesanzeiger.
El sfatuieste guvernul elvetian sa se apropie de noua administratie americana, pentru a imbunatati imaginea tarii europene.
"Cine vrea sa scoata Elvetia din prima linie nu o poate face cu mainile in buzunar", a spus Naville, adaugand ca autoritatile americane nu au inteles diferenta din reglementarile elvetiene dintre frauda de impozit si evaziune fiscala, care ajuta investigatiile numai in cazul evaziunii.
Ministrul elvetian de finante, Hans-Rudolf Merz, a declarat in aceasta saptamana ca nu considera ca o confruntare cu Elvetia se numara printre prioritatile lui Obama, insa ministrul de externe, Micheline Calmy-Rey, a spus intr-un interviu acordat publicatiei Tribune de Geneve ca presiunea este deja in crestere.
UBS, care s-a remarcat deja ca fiind cea mai afectata banca europeana in urma crizei financire, este investigata in SUA, fiind acuzata ca a ajutat americani bogati sa evite taxele, ascunzandu-le averile in Elvetia.
In octombrie, Germania a cerut introducerea Elvetiei pe lista paradisurilor fiscale care nu coopereaza cu autoritatile din alte state, care include in prezent Monaco, Andorra si Lichtenstein. La randul sau, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a solicitat interdictia totala a legaturilor cu paradisurile fiscale. Intre timp, Obama este asteptat sa-si anunte membrii viitoarei sale administratii.
In acest context, personalitati importante ale Partidului Democrat se lupta pentru a prinde un loc in viitoarea administratie democrata.
"Pentru fiecare post, sunt calificati cel putin zece persoane si este dificil sa decizi si sa le spui celorlalti noua ca nu au fost alesi", a declarat fostul secretar de presa a lui Bill Clinton, Joe Lockhart.
 
Indreapta Obama America spre un "model suedez"?
"A-l acuza pe Barack Obama de socialism pentru masurile sociale pe care le propune este o gluma proasta", crede analistul politic Cristian Parvulescu. "In campanie, neoconservatorii, neputand sa-l acuze de rasism l-au acuzat de socialism. Dar programul sau este mult prea de dreapta chiar si pentru gustul meu. Obama nu propune decat sa redreseze baza sociala si bugetul. Mai mult, nici nu poate face ce vrea, pentru ca in Senat nu a obtinut 60% din mandate care sa-i asigure votarea oricarei legi doreste. De asemenea, anuntand ca doreste sa colaboreze cu miliardarul Waren Buffet, arata orientarea sa pragmatica, nu ideologica", spune analistul.
Potrivit lui Parvulescu, Obama nici nu are cale de iesire, intrucat problemele sociale ale Americii sunt foarte grave. "Un numar de 44 de milioane de americani sunt fara acoperire sociala. Vrea Obama echilibrarea inegalitatilor? Sigur, dar acest lucru trebuie facut pentru ca statisticile arata ca din 1928, cu un an inainte de debutul Marii Depresiuni, inegalitatile sociale nu au fost atat de mari. Propune Obama sprijinirea industriei auto si solutii ecologice pentru aceasta industrie? Sigur. Dar de la Reagan, in anii '70-'80, industria ecologica in America a fost blocata datorita presiunilor petrolistilor. America se vede constransa acum sa depinda de petrolul venezuelean sau de cel arab, deci ceva trebuie facut", spune Parvulescu. Indreapta Obama Statele Unite spre un model de tip suedez, in care impozitele sunt mari, dar orice cetatean este acoperit din punct de vedere al asigurarilor?
"Cred ca Obama si consilierii lui vor gasi un model pentru secolul XXI. De altfel, New Deal (planul de salvare a economiei americane dupa Marea Depresiune care a insemnat cheltuieli federale importante - n.n.) este pus la punct de un liberal - Keynes. Orice s-ar spune Keynes nu este socialist. O 'economie sociala de piata'? Economia sociala de piata nu este de factura socialista. Economia sociala de piata observa doar si trateaza ca atare faptul ca nu exista societate in afara pietei. Cei bogati trebuie sa plateasca mai mult, pentru ca nu si-au facut bogatia in cosmos. Responsabilitatea le apartine si lor", spune Parvulescu. Si adauga: Nimeni nu se mira si nu se indigneaza ca in fruntea Bancii Mondiale se afla un socialist cu carnet de partid, Dominique Strauss-Khan, care este membru al Partidului Socialist Francez cu acte in regula. Iulian Anghel

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO