Politică externă

Obama ia in calcul abandonarea sistemului public de sanatate

Obama ia in calcul abandonarea sistemului public de sanatate
18.08.2009, 00:00 32

Presedintele SUA Barack Obama se pregateste sa renunte la cea mai importanta propunere din reforma sistemului de sanatate american - aceea a infiintarii unui sistem public de sanatate - potrivit declaratiilor secretarului american de sanatate Kathleen Sebelius.

Obama a facut din reforma sistemului de sanatate prioritatea primului sau an de mandat. Liderul SUA doreste sa micsoreze costurile din sistemul de sanatate si sa promoveze un sistem care sa-i asigure medical pe cei 46 de milioane de americani care nu beneficiaza in prezent de acest serviciu. Viziunea sa a fost catalogata de conservatori drept socialista, pentru ca ar reforma din temelii actualul sistem de sanatate bazat pe polite de asigurare, trecand povara costurilor medicale pe spatele companiilor private.

Planul lui Obama a dat nastere unor dezbateri foarte aprinse intre democratii si republicanii din Congres in principal din cauza costului sau ridicat: 1.000 de miliarde de dolari in zece ani de zile. Republicanii, aflati in opozitie, sustin ca reforma din Sanatate a lui Obama va mari si mai mult deficitul bugetar al SUA, estimat in 2009 la 1.800 de miliarde de dolari.

In ciuda pozitiei ferme a lui Obama de a pune in aplicare reforma pana la sfarsitul anului, lucrurile iau acum o alta intorsatura. Secretarul de stat american pentru sanatate Kathleen Sebelius a declarat ca sistemul public de sanatate, numit si "optiunea publica", nu este "un element esential" in reformarea sistemului.

"Cred ca esentiale sunt alegerea si competitia. Sunt convinsa ca la final, reforma din Sanatate le va avea pe amandoua", a declarat Sebelius.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca presedintele se gandeste la alternativa unor cooperative non-profit detinute de consumatori, care sa vanda asigurari in concurenta cu industria privata.

Propunerea este acum studiata de Comisia de Finante a Senatului american.

Nemultumirile din SUA in legatura cu reforma din Sanatate sunt din ce in ce mai mari. Republicanii sustin ca infiintarea unui sistem public de santatate va elimina competitia de pe piata asigurarilor medicale si le va aduce pierderi insemnate asiguratorilor privati. Opozitia acuza administratia lui Obama ca este socialista si doreste sa implice statul in industria de sanatate.

Discutiile despre introducerea noului sistem au taiat din cotele de popularitate ale lui Obama cu peste 10%, de la 63% la 48%, potrivit unui sondaj Rasmussen publicat in presa americana.

Democratii nu sunt la prima tentativa de a schimba sistemul de asigurari: o propunere similara de reforma a sistemului de sanatate i-a apartinut in 1993 Primei Doamne de la acea vreme, Hillary Clinton, acum secretar de stat.

 

Problemele sistemului de sanatate din SUA

In prezent, SUA nu au un sistem universal de sanatate, de aceea 46 de milioane de americani (dintr-o populatie de peste 300 de milioane) sunt neasigurati si cu acces limitat la ingrijire medicala.

De asemenea, 25 de milioane de americani au asigurari care nu le acopera insa toate nevoile de sanatate. Industria de sanatate americana costa anual 2.500 de miliarde de dolari.

Statele Unite au in prezent doua programe de sanatate de stat: Medicare, pentru cei de peste 65 de ani si Medicaid, pentru cei cu venituri mici si copii acestora. Obama ar dori extinderea acestor doua programe.

Problemele sistemului de sanatate apar insa din cauza cresterii costurilor pentru serviciile medicale. Suma de bani pe care angajatorii o platesc la sistemul de sanatate a crescut de patru ori mai repede decat salariile si sunt duble fata de valoarea lor de acum noua ani.

In timpul campaniei prezidentiale de anul trecut, Obama a venit cu propunerea ca angajatorii care nu au oferit asigurari medicale angajatilor lor sa plateasca pentru aceste servicii.

Intre timp Obama a abandonat aceste propuneri si i-a lasat pe strategi sa formuleze propuneri concrete. El a enuntat insa trei "principii" care sa stea la baza noilor reforme: reducerea costurilor, garantarea libertatii americanilor de a-si alege un plan de sanatate si asigurarea calitatii si accesibilitatea americanilor la serviciile medicale,

O serie de comisii ale Congresului lucreaza in prezent la planul de sanatate. Comisia de Sanatate a Senatului doreste ca americanii sa fie obligati prin lege sa aiba asigurare medicala. Angajatorii vor fi de asemenea obligati sa ofere asigurare medicala pentru angajati.

De asemenea, Comisia pregateste un sistem public de sanatate pentru cei care nu se incadreaza in programul Medicaid, dar numai celor care nu sunt asigurati de angajator.

Comisia de Finante a Senatului este asteptata sa sustina aceste propuneri.

O parte din aceasta reforma va fi platita prin introducerea unor sisteme de date electronice, care ar reduce birocratia, si taierea platilor catre spitale pentru ingrijirea pacientilor care nu sunt asigurati sau sunt asigurati doar partial (masura se bazeaza pe faptul ca platile nu vor mai fi necesare, de vreme ce toti americanii vor avea asigurari medicale).

Comisiile din Camera Reprezentantilor au propus impunerea unei suprataxe de 5,4% pentru familiile care castiga peste 350.000 de dolari, pentru a putea acoperi costurile. Masura este criticata insa in Senat.

O alta propunere aparuta in Comisia de Finante a Senatului se refera la impunerea unei taxe pe contributia angajatorilor la sistemul de sanatate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO