Politică externă

Obama ataca criza economica americana cu echipa completa

27.01.2009, 18:31 14

Timothy Geithner a fost confirmat de Senat in functia de secretar al Trezoreriei la inceputul saptamanii, echipa economica de la Casa Alba devenind astfel completa.

Senatorii americani au amanat aproape doua saptamani sa-i dea OK-ul lui Geithner la Trezorerie dupa ce a fost descoperit ca acesta nu si-a platit o serie de taxe din timpul in care a lucrat pentru Fondul Monetar International.
Noul secretar al Trezoreriei, a carui principala sarcina va fi rezolvarea crizei economice, a depus juramantul de investire la aproximativ o ora dupa ce a fost confirmat in aceasta functie, promitand ca va "actiona rapid" pentru a readuce SUA in crestere economica.
Presedintele american Barack Obama a salutat investirea lui Geithner, afirmand ca administratia sa va actiona rapid fata de degradarea situatiei economice.
"Nu putem pierde nici macar o zi, intrucat in fiecare zi situatia economiei se agraveaza", a declarat Obama, referitor la zecile de mii de concedieri anuntate de mai multe companii americane in ultimele zile, care "se vor adauga la cele 2,6 milioane de locuri de munca pierdute anul trecut".
Confirmarea lui Geithner la Trezo-reriei este una din victoriile lui Obama in plan economic, avand in vedere ca lipsa unui asemenea post in adminis-tratia sa ii afecta credibilitatea luptei sale impotriva crizei financiare. Geith-ner, 47 de ani, este unul dintre cei mai apreciati economisti americani. Fost director al filialei din New York a Rezervei Federale, el a lucrat la planul de salvare a lui Bears Stearns.
Pe de alta parte, Obama intampina probleme in negocierea cu Congresul a planului sau de stimulare a economiei a carui valoare se ridica la 825 de miliarde de dolari.
Republicanii il considera prea costisitor si nu s-au aratat entuziasti in a-l vota.
Presedintele american urma ieri sa se intalneasca la sediul Congresului cu reprezentantii Camerei Reprezentantilor si ai Senatului pentru a ajunge la un consens. Aceasta intalnire este una neobisnuita pentru America ultimilor ani si asta pentru ca fostul presedinte George W. Bush mergea foarte rar la Congres, trimitandu-si de cele mai multe ori reprezentantii.
Camera Reprezentantilor era asteptata ieri sa inceapa sa dezbata pachetul lui Obama, urmand ca azi sa fie votat, relateaza Reuters.
Presedintele american doreste ca planul de 825 de miliarde de dolari sa fie aprobat intr-o luna. In cadrul primului sau discurs radiofonic dupa preluarea mandatului, Obama si-a detaliat planul pentru o mai buna intelegere a acestuia de catre americani. Astfel, 275 de miliarde de dolari din cei 825 vor fi folositi pentru reduceri de taxe, iar restul de 550 vor merge in proiecte de infrastructura, de dezvoltare a energiei din resurse regenerabile, in ajutoare de somaj si in sistemul de sanatate.
Obama doreste crearea a 3-4 milioane de locuri de munca, eficientizarea energetica a 75% din cladirile publice si a 2,5 milioane de camine si renovarea a pana la 10.000 de scoli.
Chiar si fara sustinerea republi-canilor, planul economic a lui Obama are sanse mari sa treaca in ambele Camere ale Congresului american. Cu toate acestea, scepticismul republica-nilor ar putea influenta negativ opiniile colegilor sai democrati.
Ei au pus la indoiala efectele bene-fice pe care le-ar avea pentru economia SUA introducerea in planul economic a promovarii programelor de contraceptie sau a asistentei financiare a studentilor.
"Se pare ca republicanii au decis sa se ia de Obama mai devreme. Este insa o strategie cu risc scazut. Daca planul cade, atunci republicanii ar putea spune ca au avut dreptate mereu. Daca este adoptat, ei isi vor face doar treaba de a se afla in opozitie", a declarat Doug Schoen un faimos consultant al democratilor.
Reducerea taxelor din planul lui Obama este destinata in special celor cu venituri medii, chiar si celor care nu platesc deloc impozite, lucru contestat de republicani.
Obama a refuzat insa sa schimbe aceasta parte din plan la cererea opozitiei, argumentand ca a fost ales pe baza unor promisiuni din campania electorala pe care vrea sa le respecte.
 
Noi reguli pentru lobbysti
Timothy Geithner a anuntat ieri noi reguli privind acordarea asistentei financiare guvernamentale pentru companii din sectorul financiar, care limiteaza interventiile de tip lobby. Regulile restrictioneaza contactele de lobby care au legatura cu cererile pentru ajutoare financiare in cadrul programului Trezoreriei in valoare de 700 mld. $. Regulile vor folosi ca model normele care limiteaza influenta politica in problemele legate de fiscalitate si prevad ca Trezoreria sa certifice ca fiecare decizie de investitie se bazeaza doar pe criterii de afaceri. Congresul SUA se pregateste sa aprobe a doua transa, de 350 mld. $, a programului de sustinere a sectorului financiar, dupa dezamagirea provocata de prima etapa, condusa de fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson. Reprezentanti ai administratiei Obama au semnalat ca ar putea cere suplimentarea programului, in conditiile in care pregatesc un plan de stabilizare amplu, care urmeaza sa fie prezentat pana saptamana viitoare.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO