Politică externă

Oamenii de afaceri din Germania, dezamagiti de rezultatele alegerilor

20.09.2005, 20:10 16

Mediul economic din Germania si-a exprimat "amara deceptie" suferita in urma alegerilor de duminica seara, in urma carora nu s-a conturat un castigator clar. Nemultumirea oamenilor de afaceri germani are un impact cu atat mai mare cu cat Germania este motorul economiei din zona euro, iar o eventuala incertitudine politica ar putea destabiliza intreaga economie a Uniunii Europene.

"Rezultatul este un dezastru pentru economia germana", a declarat presedintele uniunii Altana, Nickolaus Schweikart, pentru Financial Times Deutschland.

Mai putin alarmisti, alti patroni de intreprinderi nu au adoptat termenul de "deceptie amara", spunand totusi ca nu sunt de acord cu viitoarea "politica de reforma a pasilor marunti" pe care o va practica CDU, pentru ca aceasta este ceva de care Germania nu are nevoie.

Somajul in Germania, cea mai mare economie europeana, a crescut la un nivel record pentru intreaga perioada postbelica, si anume, 12% in martie, in timp ce economia a stagnat in al doilea trimestru al anului.

Comparativ, in SUA rata somajului a scazut pana la 4,9% in august, un minim al ultimilor patru ani.

Schroeder a lansat, anul trecut, un pachet de reforme in domeniul pensiilor, al sanatatii si muncii, in incercarea de a impulsiona cresterea economica. Insa masurile, considerate nepopulare, nu au reusit sa reduca rata somajului si au diminuat cota de popularitate a social-democratilor.

O nota de optimism in contextul lamentarilor generale a venit din partea sefului institutului Ifo, Gernot Nerb, care a afirmat ca "nimic nu este inca pierdut". "Reformele pot fi infaptuite si in cadrul unei coalitii mari, cu conditia gasirii unei solutii rapide. Este prematur sa estimam care va fi impactul alegerilor asupra cresterii economice germane", a explicat Nerb.



Euro a luat-o la vale

Euro a coborat la un nivel minim al ultimelor sapte saptamani la bursa din Londra, atingand cotatia de 1,2143 dolari pentru un euro, de la nivelul de 1,2234 dolari pentru un euro la bursa din New York, pe 16 septembrie. Indicele bursier german DAX s-a depreciat cu 2,3 procente, cea mai mare depreciere din aprilie incoace. "Pietele nu agreeaza nesiguranta, si exact de asta avem parte acum", spune Wolfram Gerdes, specialist pe probleme de investitii la Cominvest Asset Management, din Frankfurt. Companiile germane de utilitati au fost principalii perdanti ieri. E.ON, a doua companie de utilitati din Europa, si-a vazut titlurile scazand cu 3 procente, iar RWE, a treia companie de utilitati din Europa, a pierdut si ea 2,9 procente. Unul dintre planurile CDU este sa anuleze un acord incheiat in 2000 intre guvernul cancelarului Gerhard Schroeder si companiile de utilitati, prin care se ratifica renuntarea totala la folosirea energiei nucleare pana in 2020. De asemenea, titlurile producatorilor de automobile DaimlerChrysler si Volkswagen au inregistrat o tendinta descendenta. "Multi oameni au investit in ultima luna in Germania, in speranta adoptarii unor programe de restructurare. Am consemnat fluxuri importante de capital, in special din strainatate. Dupa rezultatul de ieri (duminica - n.r.) al alegerilor, ne putem astepta la iesiri masive de capital", a afirmat Michael Raab, analist la banca Sal Oppenheim. Titlurile DaimlerChrysler s-au depreciat cu 2,6%, pana la 40,9 euro, iar cele ale Volkswagen au consemnat o scadere de 1,9%, pana la 44,99 euro.



Comisia Europeana vrea o Germanie puternica

Dupa ce rezultatul votului a fost anuntat, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca spera ca liderii politici din Germania vor actiona imediat pentru a debloca situatia. "Ca presedinte al Comisiei Europene, am datoria de a cere conducatorilor politici ai Germaniei sa ia o decizie care sa stabilizeze situatia", a spus oficialul european care a adaugat ca Europa are nevoie de o Germanie dinamica, pentru a se redresa. "Fara o Germanie dinamica, Europa nu se poate redresa. "Sper ca in Germania se va forma un guvern stabil, cat mai curand posibil. In numele Comisiei Europene, le cer insistent liderilor germani sa gaseasca o solutie stabila, cat mai curand posibil."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO