Politică externă

Noul lider american a inceput sa-si aleaga echipa cu care va veni la Casa Alba

Noul lider american a inceput sa-si aleaga echipa cu care va veni la Casa Alba

Obama (stg.) si Biden vor prelua oficial puterea la 20 ianuarie 2009

06.11.2008, 18:03 9

Deja o figura importanta a viitoarei administratii a fost nominalizata - este vorba despre Rahm Emanuel, apropiat al lui Obama, care va ocupa postul de secretar general al Casei Albe. Secretarul general este persoana cu rolul cel mai insemnat in cadrul Casei Albe.

Aseara era asteptata nominalizarea secretarului Trezoreriei. Printre candidati figurau Lawrence H, Summers, care a mai ocupat aceasta pozitie in timpul lui Bill Clinton, si Timothy Geithner, actualul presedinte al Rezervelor Federale, filiala New York.
Barack Obama isi va prelua oficial atributiile la 20 ianuarie.
Echipa responsabila cu pregatirea transferului de putere isi desfasura activitatea de "cateva luni", a mentionat intr-un comunicat tabara democratului, dar acum rolul ei este formal.
Echipa de tranzitie a presedintelui democrat ales este prezidata de trei personalitati, intre care John Podesta, secretarul general al Casei Albe in mandatul lui Bill Clinton dintre 1998 si 2001 si in prezent presedintele unui centru de reflectie de stanga, Centrul pentru Progres American.
Ceilalti doi copresedinti ai acestei echipe sunt Valerie Jarrett, un consilier apropiat al lui Barack Obama, si Pete Rouse, seful cabinetului senatorului de Illinois. Cei trei vor fi sprijiniti de 12 consilieri, printre care figureaza guvernatorul statului Arizona, Janet Napolitano, fostul secretar al comertului din mandatul Clinton, William Daley, fostul secretar al transporturilor si energiei din mandatul lui Bill Clinton, Federico Pena, si consilierul lui Barack Obama pentru relatii internationale, care a facut de asemenea parte din administratia Clinton, Susan Rice.
Presedintele in exercitiu, George W. Bush, i-a promis miercuri lui Obama ca administratia sa va "coopera in totalitate" pana la 20 ianuarie pentru a facilita transferul de putere urmatorului presedinte, care va trebui sa gestioneze criza economica si doua razboaie.
Barack Obama a primit ieri primul raport al serviciilor de informatii in calitate de presedinte ales al SUA, a declarat un oficial american, precizand ca datele care ii vor fi prezentate sunt aceleasi pe care le primeste presedintele George W. Bush.
Obama "va vedea intregul spectru al capacitatilor pe care le mobilizam pentru Statele Unite", a afirmat directorul CIA, Michael Hayden, intr-o scrisoare catre angajati.
Presedintii Statelor Unite isi incep ziua cu un sumar al evolutiei situatiei legate de serviciile de informatii, prezentat de directorul comunitatii de informatii.
Actualul director, Michael McConnell, va demara prezentarea rapoartelor de informatii catre Obama, care va fi realizata de doi angajati ai CIA.
Dupa ce si-a savurat victoria alaturi de zecile de mii de simpatizanti la Chicago, Barack Obama si-a rezervat timp miercuri pentru a se bucura de victorie impreuna cu familia sa. Noul presedinte american a petrecut ziua de miercuri impreuna cu sotia sa, Michelle, si cu cele doua fiice, Malia si Sasha. Michelle Obama a vorbit la telefon cu Laura Bush. Ele au discutat la telefon despre "onoarea si privilegiul" conferite de calitatea de a fi Prima Doamna, potrivit serviciului de presa al viitoarei Prime Doamne.
Administratia Bush a lasat deschisa posibilitatea participarii lui Obama la summit-ul G20 pe tema crizei financiare, programat la 15 noiembrie, la Washington. Potrivit unui reprezentant de rang inalt, summit-ul s-ar putea finaliza cu un "plan de actiune" pe termen scurt al tarilor industrializate si emergente.
Intr-un discurs rostit marti seara, la Washington, Barack Obama a evocat "imensa sarcina" pe care o va avea, in contextul in care Statele Unite traverseaza cea mai grava criza financiara dupa 1929.
Dupa infrangere, in tabara republicana domneste confuzia, iar presa incepe sa publice informatii din culise. Potrivit Newsweek, strategii de campanie ai lui John McCain au decis in duminica dinaintea ultimei dezbateri televizate cu Barack Obama sa nu ii spuna senatorului de Arizona ca nu mai are nicio sansa sa castige alegerile, dupa ce acest lucru a devenit o certitudine pentru ei.
 
Cercurile puterii din jurul viitorului presedinte

Intimii
  • Joe Biden, 65 de ani, este de acum vicepresedintele lui Obama. Este senator de Delaware de 35 de ani, presedinte al Comisiei de afaceri externe a Senatului. Ca vicepresedinte a anuntat ca va participa la luarea oricarei decizii importante.
  • Michelle Obama, 44 de ani. Presa americana spune ca sotiei viitorului presedinte i se datoreaza o buna parte a succesului sotului sau. Este vicepresedinte al Spitalului Universitar din Chicago.
  • Craig Robinson, 46 de ani, este fratele mai mic al lui Michelle. Antrenor al echipei de baschet a Universitatii Oregon, el este asteptat sa se alature echipei de la Casa Alba.
  • Valerie Jarrett, 52 de ani, este o prietena a cuplului de mai bine de 17 ani. Este de asteptat sa i se atribuie rolul de consilier particular pe care l-a jucat si in campanie.
  • Caroline Kennedy, 50 de ani, fiica lui J.F. Kennedy, a terminat aceleasi scoli ca si Obama - Columbia si Harvard. Deocamdata nu asteapta sa primeasca o functie.
Cercul economistilor
  • Austan Goolsbee, 38 de ani, profesor de economie la Universitatea din Chicago, este expert in politici fiscale si tehnologii noi si a supervizat programul si echipa consilierilor economici ale lui Obama. Ar urma sa primeasca aceeasi functie in Consiliul de securitate nationala.
  • Paul Volcker, 81 de ani, fost sef al Rezervelor federale in administratia Reagan si Carter, este profesor emerit la Princeton. Obama i-a cerut sfaturi despre criza financiara, dar varsta inaintata nu-i va permite decat un rol de consilier extern.
  • Robert Rubin, 69 de ani, fost secretar al Trezoreriei sub Clinton, a fost presedinte al Goldman Sachs. Experienta sa in gestionarea crizelor i-ar putea fi de folos lui Obama.
  • Larry Summers, 53 de ani, fost adjunct al lui Rubin, i-a succedat acestuia, in 1999, in fruntea Trezoreriei.
  • Laura Tyson, 61 de ani, fost presedinte al Consiliului economic sub Clinton, actualmente profesor la Berkeley, este un specialist in comert si industrie.
Cercul diplomatilor
  • Denis McDonough, 38 de ani, s-a impus ca unul dintre principalii consilieri ai lui Obama. In timpul campaniei a coordonat 300 de experti repartizati in 20 de echipe pe subiecte si regiuni ale lumii. E de asteptat sa ramana in primul cerc la Casa Alba.
  • Paul Gordon, 46 de ani, a coordonat politica europeana a candidatului si ar putea primi o functie similara in Consiliul de securitate nationala.
  • Greg Craig, 53 de ani, a mai lucrat la Casa Alba. Ar putea sa-i fie oferita o pozitie importanta, data fiind experienta sa diplomatica.
  • Antony Lake, 68 de ani, fost consilier al lui Clinton, a facut parte in campania ce s-a terminat din "nucleul dur" al consilierilor de politica externa.
  • Susane Rice, 44 de ani, fost subsecretar de stat pentru afaceri africane, face parte din acelasi nucleu dur ca si Lake.
  • Dennis Ross, 60 de ani, fost negociator in procesul de pace israeliano-palestinian, a condus in campanie echipa de experti pentru Orientul Mijlociu si ar trebui sa primeasca acelasi rol in viitoarea administratie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO