Politică externă

Nelinistea pe aeroporturi creste dupa dublul atentat din Kenya

02.12.2002, 00:00 17

Socul dublului atentat antiisraelian comis saptamana trecuta la Mombasa- Kenya a determinat tarile care se simt amenintate de terorism sa ia noi masuri de aparare.
Anchetatori israelieni si americani continua sa caute indicii sub ruinele hotelului Paradise din Mombasa - unde un atentat cu masina-capcana s-a soldat cu 13 morti. Cu cateva minute inaintea atentatului, doua rachete fusesera lansate asupra unui charter israelian la bordul caruia se aflau 261 de pasageri.

Autorul atentatelor: Un grup somalez apropiat al-Qaida
Statele Unite considera ca un grup islamist somalez, apropiat retelei Al-Qaida a lui Usama bin Laden, este unul dintre posibilii responsabili de comiterea atentatelor antiisraeliene din Mombasa, Kenya, a declarat un oficial american care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.
Oficial, autoritatile americane apreciaza ca este prea devreme pentru a stabili cine s-a aflat la originea atentatelor, desi banuielile Kenyei si Israelului se indreapta spre Al-Qaida.
Potrivit oficialului american, atacurile teroriste din Kenya ar putea fi opera gruparii somaleze Al-Ittihad al-Islami (AIAI), cunoscuta pentru legaturile cu reteaua lui ben Laden si care ar putea fi prezenta si in Kenya.Conform unui raport intocmit de Departamentul de Stat american, AIAI s-ar afla in spatele atentatelor cu bomba din Addis Abeba din 1996 si 1997.

Vigilenta pe aeroporturile americane
Autoritatile federale americane au cerut conducerii serviciilor de securitate aeroportuara si companiilor americane sa fie mult mai vigilente, in urma atentatului cu racheta sol-aer comis in Kenya asupra unei charter israelian. Autoritatile federale i-au informat in legatura cu acest incident pe directorii insarcinati cu securitatea in aeroporturi si pe reprezentantii fortelor de politie locale. De asemenea, oficialii le-au prezentat acestora masurile necesare pentru prevenirea unui astfel de atac, dar nu a fost transmisa nici o alerta specifica, a precizat Johnson.

Londra: politisti in avioane
Guvernul britanic ia in calcul posibilitatea de a plasa politisti in civil la bordul avioanelor pentru a-i impiedica pe teroristi sa deturneze aparatele, a anuntat Ministerul de Interne.
Potrivit publicatiei Sunday Times, trei barbati banuiti de apartenenta la al-Qaida, doi detinuti in Statele Unite si unul in proces in Germania, au dezvaluit un proiect legat de deturnarea unui avion de linie de pe aeroportul Heathrow si care urma sa se prabuseasca in Marea Britanie.

Israelul isi avertizeaza cetatenii
Israelul a atras atentia cetatenilor sai asupra "riscului unor atacuri teroriste" care ar putea fi comise in mai multe state africane si asiatice.
Acest avertisment al Ministerului de Externe se refera la Kenya, Africa de Sud, Etiopia, Eritrea, Egipt si, in special, Peninsula Sinai, unde merg numerosi turisti israelieni, au precizat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO