Politică externă

Moldovenii vor avea alegeri anticipate

03.06.2009, 19:20 13

In sedinta de ieri a Parlamentului, niciunul dintre cei doi candidati ai Partidului Comunist la sefia statului nu a reusit sa adune 61 de voturi necesare pentru a a fi ales presedinte. Daca Zenaida Greceanii (actual premier) a strans doar 60 de voturi (numai pe cele ale comunistilor), Andrei Neguta, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, nu a primit niciun vot. Opozitia nu a participat la vot.

Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului si actual sef al statului, a declarat dupa anuntul rezultatelor votului ca va dizolva Parlamentul si va anunta organizarea de alegeri anticipate in viitoarea sedinta plenara din 10 iunie. El nu a dat niciun detaliu in legatura cu data viitoarelor alegeri.
De asemenea, Voronin a insarcinat-o ieri pe Zinaida Greceanii cu formarea unui nou guvern pe care va trebui sa-l prezinte in sedinta de saptamana viitoare.
Aceasta a fost a doua incercare a deputatilor moldoveni de a alege un presedinte. Primul vot esuat a avut loc la 20 mai. Pe 28 mai trebuia sa aiba loc a doua votare, insa sedinta a fost amanata pentru 3 iunie (ieri, n.n.) pentru mai multe consultari intre opozitie si comunisti.
Potrivit legii, daca Parlamentul Republicii Moldova esueaza de doua ori sa aleaga presedintelui statului, legislativul se dizolva si se organizeaza alegeri anticipate.
Liderii partidelor din opozitie au cerut in mai multe randuri organizarea de alegeri anticipate, contestand masiv rezultatul alegerilor din 5 aprilie, castigate de comunisti. Pe 6 si 7 aprilie au avut loc manifestari violente in Chisinau impotriva rezultatelor alegerilor, care au dus la distrugerea sediilor Parlamentului si Presedintiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO