Politică externă

Ministrul polonez de finante a fost lustrat

Ministrul polonez de finante a fost lustrat

Desi era un tehnocrat apreciat, Zyta Gilowska a fost exclusa din executivul polonez

26.06.2006, 19:19 8

Ministrul polonez de finante, Zyta Gilowska, a parasit Executivul de la Varsovia la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unor acuzatii privind colaborarea cu fosta politie politica.
Seful guvernului Kazimierz Marcinkiewicz a anuntat ca el este cel care i-a cerut demisia lui Gilowska. "Conform principiilor acestui guvern, ea trebuie sa-si dea demisia", a spus el.
Gilowska, care detine si functia de vice-premier, a negat insa acuzatiile aduse, sustinand ca este victima "unor documente false si a santajului".
Polonezilor le este permis sa detina functii publice chiar daca au colaborat cu organele regimului comunist, insa nu le este permis sa tina ascuns ca au facut acest lucru. Fostii colaboratori ai regimului comunist nu au voie sa ocupe functii publice pentru o perioada de 10 ani. Gilowska a declarat in 2001 ca nu a colaborat niciodata cu fostul regim comunist, insa conform presei locale, procurorul care o ancheteaza sustine contrariul.
"Documentele stranse pana acum sugereaza ca Gilowska a furnizat in 2001 o declaratie falsa", a afirmat procurorul Wlodimierz Olszewski.
Demiterea ministrului este o lovitura puternica data conservatorilor aflati la guvernare, care au castigat alegerile de anul trecut printr-o campanie de innoire morala si rupere de ramasitele comunismului.
In varsta de 56 de ani, ministrul de finante a fost vazut ca un garant al responsabilitatii fiscale in guvernul polonez. Partidele din coalitia de guvernare au favorizat cresterea cheltuielilor statului, insa Gilowska a reusit sa tina sub control deficitul public. Economistii de la Varsovia sustin acum ca ii va fi greu lui Marcinkiewicz sa tina cheltuielile in frau fara Gilowska.
Premierul l-a desemnat pe Pawel Wojcienchowski ca inlocuitor al lui Gilowska. Acesta a fost consilierul pe probleme economice al premierului, iar intre 1999 si 2005 a lucrat pentru compania germana de asigurari Allianz. "Nu am nici un dubiu ca este o pierdere uriasa, dar sper ca Wojcienchowski va fi un ministru bun si ca impreuna vom continua reformele in domeniul finantarii sectorului public", a spus Marcinkiewicz.
Wojcienchowski devine al treilea ministru de finante al Poloniei in mai putin de un an, lucru ce ar putea fi considerat un semn de instabilitate politica de catre investitorii straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO