Politică externă

Miller: Polonia nu se teme de amenintarile Germaniei

19.12.2003, 00:00 20



Polonia si Spania nu vor ceda presiunilor Germaniei si Frantei si nu va face concesii in privinta proiectului Constitutiei europene care le limiteaza puterea in viitoare Uniune largita. In acelasi timp, Polonia nu se teme ca va fi penalizata financiar pentru intransigenta sa, cum ameninta Germania. Intr-un articol publicat de Financial Times premierul polonez Leszek Miller critica intentia Frantei si a Germaniei de a crea o Europa cu doua viteze avand drept nucleu dur axa franco - germana, intrucat, spune el, nu se stie cum va functiona acest model. "Polonia trebuie considerata o tara care are argumente rezonabile", si nu "reactioneaza la amenintari", spune premierul polonez. Germania si Franta a sugerat ca o astfel de Europa cu doua viteze este singura solutie dupa esecul reuniunii sefilor de state si de guverne ai UE, care nu au reusit adoptarea Constitutiei care ar fi urmat sa legifereze modul de functionare a institutiilor in Uniunea largita. Ideea formarii unui nucleu dur format din tarile fondatoare ale UE a fost respinsa si de premierul irlandez Bertie Ahern, a carui tara va prelua la 1 ianuarie presedintia rotativa a UE. Intr-un interviu acordat The Irish Times, Ahern afirma ca "Jacques Chirac va spune intotdeauna, in cazul in care exista persoane care nu doresc sa progreseze: 'Imi voi vedea de treburi, iar voi va veti alatura cand veti fi pregatiti.' ". Arhen spune intentia Frantei si Germaniei nu reprezinta o solutie si da intr-un fel dreptate Poloniei si Spaniei, atunci cand afirma ca UE trebuie sa aiba lideri cu o personalitate puternica pentru a putea apara tarile mici.



In articolul din Financial Times, Miller se indoieste de faptul ca Polonia si Spania vor fi pedepsite financiar pentru pozitia pe care au avut-o in negocierile privind Tratatul constitutional: "Nu cred ca vom fi sanctionati deoarece s-ar crea o criza, iar tarile in curs de integrare vor deveni sceptice", a continuat premierul. La randul sau, Ana Palacio, ministrul spaniol de Externe, a sugerat ca Spania va continua sa isi sustina pozitia din timpul summitului de la Bruxelles. "Spania doreste sa negocieze in termeni rezonabili. Dar nu vom ceda presiunilor", a spus Palacio. Dupa esecul de la Bruxelles, Germania a dat de inteles va cere sanctionarea Spaniei si a Poloniei cand vor incepe discutiile pentru bugetul Uniunii (ianuarie 2004), pentru exercitiul financiar 2007- 20013. Cancelarul federal Grehard Schroeder spus ca la elaborarea bugetului se va tine seama de pozitia pe care fiecare tara a avut-o fata de Constitutie. Comisia Europeana a cerut ca statele membre sa-si mareasca contributia financiara anuala cu inca 25 de miliarde de euro, pentru a sprijini regiunile sarace ale UE, in special cele din Polonia si Spania. Germania, care contribuie cel mai mult la bugetul UE, a anuntat ca se va opune suplimentarii bugetului actual al UE, de 100 de miliarde de euro (1% din contrubutia fiecarui membru). Daca acest lucru se va intampla, liderii spanioli si polonezi care au crescut mult in ochii conationalilor pentru pozitia lor intrensigenta de la Bruxelles, ar putea pierde foarte mult in cadrul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO