Politică externă

Metode sovietice pentru a aduce rusii la vot

10.03.2004, 00:00 16



Vladimir Putin nu are contracandidati de care sa se teama la alegerile prezidentiale care vor avea loc duminica. Este creditat in sondaje cu peste 80% din sfragiile votantilor. Singurul contracandidat al lui Putin este apatia electoratului. In cazul in care nu se prezinta la vot peste 50% dintre alegatorii rusi, scrutiul este invalidat. De asemenea, daca s-ar prezenta la urne putin peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot, legitimitatea presedintelui ar avea de suferit. De aceea, cu cateva zile inaintea scrutinului, oficialitatile au lansat o campanie care calca in picioare si legile electorale, si normele democratice. Agentiile de stiri si ziare de prestigiu occidentale au numit-o "metoda in stil sovietic", care aminteste de nebunia din timpul comunistilor de a aduce in fata urnelor oameni care nu aveau de ales decat un singur candidat pentru vreo functie, oricat de inalta ar fi fost in aparatul de stat. Despre ce este vorba?



In micuta enclava ruseasca pierduta intre tarile baltice, Kaliningrad, se anunta continuu la radiouri si televiziuni "tara are nevoie de votul tau". Heirupismul nu se opreste aici - sunt organizate concursuri de sloganuri care nu au legatura cu candidatii la prezidentialele de duminica - doar cu przenta la vot. Rusilor le sunt promise premii de peste 300 $ daca vor castiga cncursurile de sloganuri. Se raporteaza, la aceleasi posturi de radio si tv ca peste 1 milion de persoane ar fi participat la astfel de competitii, in conditiile in care la ultimele alegeri (din decembrie, pentru Duma de Stat) au participat doar 700.000 de electori in Kaliningrad. "Nimeni nu-ti va da ce doresti, nici Dumnezeu, nici Tarul sau vreun alt erou. Vino si alege un lider care sa merite, cu propriile tale maini" - este un exemplu. Un altul, preluat de AFP, "Votanti. Nu dormiti! Alegeti-l pe presedinte!".



O parte dintre votantii apatici este reprezentata de studenti - ei bine, s-a gasit solutia: duminica, in ziua alegerilor, la facultati se fac cursuri, iar prezenta studentilor este obligatorie, doar, doar vor si vota. Sunt promise si tombole, la care se dau premii in valoare de sute de dolari, la care poti sa participi doar daca demonstrezi ca ai votat.



Presa occidentala vorbeste de incalcarea legilor electorale si atunci cand relateaza despre clipurile care ajung la televiziuni - aproape toate controlate de Kremlin. Clipurile care sunt incluse in campania electorala a lui Putin il prezinta pe actualul presedinte ca pe un om in care rusul de rand poate avea incredere ca-i va aduce un trai mai bun. In aceleasi clipuri insa este prezentat si apelul autoritatilor adresat cetatenilor de a participa la scrutinul de duminica - chestiunea este privita ca un amestec intre doua lucruri diferite care ar putea induce in randurile electoratului ideea ca, daca se duc la vot duminica, trebuie sa-l aleaga si pe Putin.



Dezbaterea, ca atare, lipseste din aceasta campanie. Putin nu apare impreuna cu contracandidatii sai ca sa "se bata" in programe sau in propuneri. Putin apare doar separat, in calitate de stapan cu sediul la Kremlin, care transmite mesaje pentru tara - reducerea numarului de ministere de la 30 la 17, ca semn al reformarii administratiei, demiterea Guvernului, numirea unui alt premier (dintre tehnocratii ascultatori). Ba, se mai urca pe un submarin cu rachete nucleare pentru un exercitiu menit sa arate puterea Armatei ruse, dar intervine un program de satelit care-i joaca o festa si rachetele raman neclintite. Si, cam atat - programe sau strategii sunt amanate pentru, probabil, dupa 14 martie.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO