Politică externă

Merkel: Doar reducerile de taxe vor readuce cresterea economica

20.09.2009, 23:06 21

Cancelarul german, care a promis reduceri de taxe de 15 miliardede euro, a declarat ca numai reducerile semnificative de impozitevor aduce Germania pe drumul cresterii economice si vor balansadeficitul bugetar.
Angela Merkel doreste sa obtina un nou mandat in urma alegerilor deduminica, insa contracandidatul sau, Frank-Walter Steinmeier (53 deani), vine tare din urma in sondajele de opinie.
Partidul Social-Democrat (SPD) din partea caruia Steinmeiercandideaza a crescut cu trei procente la 26%, potrivit unui studiual Infratest, citat de Bloomberg la sfarsitul saptamanii trecute.CDU, partenerul de coalitie al SPD, se mentinea in frunte cu 35%,iar Partidul Liber Democrat (FDP) avea doar 14%.
Merkel a anuntat inca de la inceputul campaniei electorale ca numai doreste formarea unei coalitii cu social-democratii, pledandpentru una cu liber-democratii. Insa punctele mari pe care SPD leau in sondajele de opinie ii fac pe conservatori sa se teama sa nupateasca la fel ca la alegerile din 2005, cand CDU nu a reusitsa-si asigure majoritatea necesara pentru a forma o coalitie cuFDP.
De aceea, Merkel le-a cerut germanilor sa faca "istorie" si savoteze CDU, deoarece tara nu isi mai permite sa fie condusa de unguvern de stanga, amintind de predecesorul sau Gerhard Schroeder,in timpul caruia somajul a atins cel mai ridicat nivel din perioadapostbelica, de peste 10%. In prezent, rata somajului in Germaniaeste de aproape 8 procente. "Sa nu avem astfel de experimente inaceste timpuri economice dificile. Ne trebuie un nou guvern laBerlin care sa maximizeze cresterea economica", a spusMerkel.

Ce spun analistii

Merkel va ramane cel mai probabil cancelar, dar este foarte neclardin ce partide va fi formata noua coalitie de guvernare, este deparere Juergen Michels, economist-sef la Citigroup in Londra, carea declarat ca seful executivului german a inceput sa piarda terenin ultimele saptamani.
Steinmeier a inceput sa creasca in sondaje in urma dezbateriitelevizate din 15 septembrie, in care i-a criticat dur politicilelui Merkel. Spre deosebire de contracandidata sa, care a pus accentpe reducerile de taxe, Steinmeier doreste reducerea somajului la 0%pana in 2020. "Fiecare zi si fiecare eveniment poate fi decisiv", adeclarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV in Bruxelles.Economistul a declarat
ca-i da 50-50 sanse lui Merkel sa formeze coalitia cu cinedoreste.

Femeile detin cheia alegerilor

Femeile detin cheia rezultatelor la viitoarele alegeri, comenteazaThe Times, si de aceea Merkel a promis ca va continua seria depolitici pentru tinerele familii, inceputa in ultimii patruani.
Merkel a promis ca va mari numarul creselor pentru copiii sub treiani.
In ultimii patru ani, cancelarul german a introdus o serie depolitici care au facut mai usoara viata de familie, intr-o tara incare rata natalitatii este foarte scazuta.
Numita "Mama", Merkel a introdus in 2007 o lege care le garanteazatinerelor mamelor 67% din salariu timp de doi ani pentru a staacasa cu copiii. De asemenea, tatii isi pot intrerupe serviciulpentru un timp pentru a sta cu copiii.
Pe langa asta, Merkel a criticat diferenta de salarii dintre femeisi barbati.
"Le cer femeilor care, pentru acelasi serviciu, castiga mai putindecat colegii lor de sex masculin sa mearga la sefii lor si sa lespuna ca acest lucru trebuie schimbat", a declarat Merkel.
Rezultatul? Femeile, care chiar nu sunt sustinatoare ale CDU, arputea vota cu aceasta formatiune datorita politicilor lui Merkel,fost fizician, casatorita dar fara copii, comenteaza The Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO