Politică externă

Lupte între musulmani şi creştini în Egipt

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2011, 23:35 206

Cel puţin cinci persoane au murit în urma unor confruntăriviolente izbucnite între creştini şi musulmani în vestul oraşuluiCairo la sfârşitul săptămânii trecute, scrie The Wall StreetJournal.

Conflictul a marcat o intensificare a tensiunilor dintremusulmanii din Egipt şi minoritatea creştin-coptică din oraş ce acoincis cu nesiguranţa privitoare la situaţia ţării dupăîndepărtarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak înfebruarie. Musulmanii au reluat în ultimele zile protestele acuzândo biserică creştină de a deţine soţia unui preot copt despre careprotestatarii cred că s-a convertit la islamism. Copţii aureacţionat, protestând în faţa bisericii ortodoxe.

Agenţia de ştiri oficială a Egiptului a anunţat că violenţele auizbucnit după ce s-a aflat că o femeie creştină s-a căsătorit cu unmusulman, fiind deţinută într-o biserică împotriva voinţei sale.Deşi au fost uniţi când au cerut îndepărtarea lui Mubarak de laputere în februarie, relaţiile dintre persoane de religii diferitesunt adesea sursa unor conflicte violente în Egipt.

Tensiunile se menţin şi în Siria, unde şase protestatari,inclusiv patru femei, au fost ucişi în oraşul-port Banias încondiţiile în care forţele guvernamentale şi-au continuateforturile de suprimare a demonstraţiilor, potrivit Bloomberg.Demonstraţiile au fost organizate ca reacţie la uciderea pe 6 mai acel puţin 30 de persoane de către forţele siriene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO