Politică externă

Lupta impotriva terorismului a costat pana acum SUA 320 mld. dolari

15.06.2006, 00:00 29

Camera Reprezentantilor din Congresul american a aprobat in cursul zilei de ieri bugetul pentru operatiunile din Irak si Afganistan, pentru exercitiul bugetar 2007, in valoare de 66 de miliarde de dolari (52,5 miliarde de euro).

Costul total al razboiului din Irak, de la inceputul sau in 2003, ajunge astfel la exorbitanta suma de 320 mld. $, adica 254 mld. euro, in timp ce operatiunile din Afganistan au costat pana acum 89 mld. $ (70 mld. euro), conform Serviciului de Cercetare al Congresului.

Separat, Comisia de alocatii bugetare a Senatului a aprobat cheltuirea unei sume de 427 de miliarde de dolari (340 de miliarde de euro) pentru aparare, dintre care 50 de miliarde tot pentru Irak si Afganistan.

Astfel pana in 2016 suma totala pe care administratia de la Washington o va cheltui pe aceste interventii militare s-ar putea ridica la aproximativ 810 milioane de dolari (648 milioane de euro).

Sutele de miliarde de dolari cheltuiti de guvernul american cu scopul declarat de a lupta impotriva terorii, pentru promovarea democratiei si pacii in lume, nu par insa sa aduca, cel putin deocamdata, nici rezolvarea conflictului din Irak sau Afganistan, dar nici promovarea pacii si sigurantei in lume, dupa cum releva un recent sondaj de opinie.

Sondajul desfasurat in 15 tari ale lumii, de catre Pew Research Center, dat publicitatii ieri, arata ca SUA nu se mai bucura de popularitatea din trecut. Odata cu intrarea razboiului din Irak in cel de-al patrulea an, majoritatea locuitorilor din 10 tari europene sunt de parere ca invadarea Irakului de catre SUA a facut climatul international mult mai nesigur. Pentru britanici, francezi, germani, spanioli si rusi, operatiunile americane din Irak sunt mult mai ingrijoratoare decat aspiratiile nucleare ale guvernul iranian. "Cand mult mai multi oameni afirma ca prezenta SUA in Irak este o amenintare la pacea mondiala, in comparatie cu cei ce afirma acest lucru despre programul nuclear iranian este o masura pentru cat de mult afecteaza activitatea americanilor in Irak perceptia asupra SUA", a declarat Andrew Kohut, presedintele centrului de sondare Pew.

Sustinerea la nivel mondial pentru razboiul impotriva terorismului este de asemenea in continua scadere. Doar in Rusia si India s-au inregistrat procente de peste 50% in favoarea acestuia, in timp ce in Spania, doar 2 oameni din 10 sustin acest razboi condus de SUA impotriva terorismului. daniela.cuciureanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO